Η επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ συναντήθηκε με τον κρατούμενο Μόρσι

Μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, όπως αποκάλυψε μέσω Twitter η εκπρόσωπός της, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Όπως ανακοίνωσε η Κοτσίγιαντσιτς, η Κάθριν Άστον και ο Μοχάμεντ Μόρσι είχαν μία “εις βάθος συζήτηση” που διήρκεσε δύο ώρες, χωρίς να αποκαλύψει πού έγινε η συνάντηση. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters, η Άστον αναχώρησε από το Κάιρο με στρατιωτικό ελικόπτερο προς κατεύθυνση που δεν έγινε γνωστή, προκειμένου να συναντήσει τον Μόρσι.

Η ίδια η Άστον δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι επισκεπτόμενη τον Μοχάμεντ Μόρσι διαπίστωσε πως ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου είναι καλά και ότι έχει πρόσβαση στην τηλεόραση και τις εφημερίδες. "Προσπάθησα να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά του γνωρίζει ότι είναι καλά", ανέφερε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η ίδια πρότεινε "ασφαλή έξοδο" στον Μόρσι, η Ευρωπαία αξιωματούχος απάντησε: "Δεν έκανα τίποτα τέτοιο".

Υπενθυμίζεται ότι ο Μόρσι κρατείται από τον στρατό σε μυστικό σημείο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συνωμοσία με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, στόχος της οποίας ήταν η πραγματοποίηση "εχθρικών ενεργειών" στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μόρσι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την αποπομπή του και επισήμως δεν έχει δεχτεί καμιά επίσκεψη. Η ίδια η οικογένειά του διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί να τον συναντήσει.

Παράλληλα σήμερα ισλαμικές οργανώσεις ανέφεραν πως διαβεβαίωσαν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πως θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους έως ότου επιστρέψει η "συνταγματική νομιμότητα", στη χώρα. "Ο συνασπισμός διαβεβαίωσε ότι ο αιγυπτιακός λαός δεν θα φύγει από τους δρόμους και τις πλατείες μέχρι να επιστρέψει η νομιμότητα", τονίζεται στην ανακοίνωση, την ώρα που οι κινητοποιήσεις και οι πορείες σε αυτή τη βαθιά διχασμένη χώρα προκαλούν όλο και περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

Η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι της στην Αίγυπτο, μετά τις πολιτικές ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα ύστερα από την αποπομπή στις 3 Ιουλίου του Μόρσι.