Η Ευρώπη βάζει στο μεταβατικό “κάδρο” τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην οποία θα συμμετέχουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πρότεινε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αμέσως μετά την άφιξή της στο Κάιρο, όπου θα έχει επαφές με τον προσωρινό πρόεδρο της Αιγύπτου και άλλα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Κάθριν Άστον "έρχεται στην Αίγυπτο για να συζητήσει με όλες τις πλευρές και να ενισχύσει το μήνυμά μας υπέρ μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στην οποία θα μετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των Αδελφών Μουσουλμάνων". Η διαδικασία αυτή “πρέπει να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν σε μια συνταγματική εντολή, σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές και σε μια πολιτική κυβέρνηση", ξεκαθαρίζει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Άστον επαναλαμβάνει την έκκλησή της για "τερματισμό της βίας" σε μια χώρα που οι ταραχές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων σε ένα μήνα, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, εκ των οποίων 72 το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκφράζει επίσης την "αποφασιστικότητα της ΕΕ να βοηθήσει τον αιγυπτιακό λαό να βαδίσει στο δρόμο μιας Αιγύπτου σταθερής, ακμάζουσας και δημοκρατικής".

Η επίσκεψη της Άστον είχε ανακοινωθεί την Κυριακή από τον προσωρινό πρόεδρο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε εκφράσει τη βούλησή του η χώρα του να επιτύχει μια "ειρηνική έξοδο" από την παρούσα κρίση.

Για την ώρα πάντως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρνούνται κάθε διάλογο με μια κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη και τονίζουν ότι ο Μόρσι είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.