Επιβίβαση στις ράγες που οδηγούν στο πουθενά

Η Αυστραλία είναι μια αχανής χώρα. Με έκταση 1,7 φορές μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν πληθυσμό μόλις 20 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πόλεων και του πληθυσμού της γενικά, συγκεντρώνεται στα παράλια και σε συγκεκριμένα σημεία. Ως αποτέλεσμα, η ενδοχώρα παραμένει μια ασύλληπτου μεγέθους εσωτερική ήπειρος, όπου η τήρηση και η επιβολή του νόμου καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες. Οι περιοχές αυτές, έχουν αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου έναν μύθο ο οποίος, όπως όλοι οι μύθοι δε στερείται παντελώς πραγματικότητος. Έτσι, υπάρχουν αφηγήσεις για επικίνδυνες περιοχές, στις οποίες κατοικούν απομονωμένες κοινότητες ή μεμονωμένοι άνθρωποι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φυσιολογική περιέργεια για την ανακάλυψη του εσωτερικού της μακρινής χώρας, έχει δημιουργήσει πληθώρα δρομολογίων τρένων, τα οποία οδεύουν προς τις άγνωστες για το ευρύ κοινό περιοχές αυτές, δίνοντάς του την ευκαιρία να βιώσει εκ του ασφαλούς κάτι από την "Άγρια Δύση"-στη Νότια όμως εκδοχή της. Απομονωμένες παραλίες και ακτογραμμές, αθέατα από τους συνήθεις ταξιδιώτες τοπία, και το άγνωστο που πολλούς γοητεύει, λίγους όμως τελικά παρακινεί.

Gulflander: Πρόκειται για ένα από τα πιο μοναχικά σιδηροδρομικά ταξίδια της χώρας. Προκειμένου να διασχίσει κανείς την εν λόγω διαδρομή, θα πρέπει πρώτα να φτάσει στην απομακρυσμένη πόλη Normanton, 2000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Brisbane. Από εκεί, ξεκινά ένα ταξίδι κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Καταγάλανος ουρανός, χωρίς ίχνος μόλυνσης και μια ομορφιά άγρια και ελκυστική ταυτόχρονα. Το τρένο, κατασκευής του 1889, δε διαθέτει κλιματισμό, ούτε καν ταχύμετρο, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη χροιά περιπέτειας στο ταξίδι. Παρεμπιπτόντως και κατά τα τουριστικά του ταξίδια, το τρένο μοιράζει και τη δέουσα αλληλογραφία στους ντόπιους κατοίκους. Η διαδρομή των 500 χιλιομέτρων ολοκληρώνεται σε 5 ώρες.

Pichi Pichi: Η διαδρομή Pichi Pichi διασχίζει τη Νότια Αυστραλία από το Port Augusta μέχρι τη μικρή επαρχιακή πόλη Quorn, χρησιμοποιώντας το παλιό δίκτυο των στενότερων σιδηροτροχιών. Το ταξίδι είναι αργό και κουραστικό, αλλά από μια άποψη, αυτό δεν αναζητούν οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες; Τα συνολικά 86 χιλιόμετρα της διαδρομής, διανύονται σε 4 ώρες ενώ όταν είχε ξεκινήσει τις διαδρομές το τρένο αρχικά, απαιτούνταν 3 μέρες…

Ghan: Από την Αδελαϊδα στο Darwin, μια από τις πιο τουριστικές και με αυξημένη ζήτηση διαδρομές. Διασχίζει κάποιες από τις πιο απομονωμένες και έρημες περιοχές της Αυστραλίας, ουσιαστικά κατευθύνεται στο πουθενά και εμπνέει στους τουρίστες έναν παράξενο, σχεδόν διασκεδαστικό φόβο και ανησυχία. Σε αντίθεση με άλλα τρένα, στη συγκεκριμένη διαδρομή οι επιβάτες απολαμβάνουν ένα πολυτελές περιβάλλον, ενώ έξω η θερμοκρασία και οι εχθρικές συνθήκες του περιβάλλοντος μόλις που επιτρέπουν οριακά την ύπαρξη ζωής. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2,5 μέρες ενώ η απόσταση που διασχίζεται αγγίζει τα 2.979 χιλιόμετρα.

Ida Bay: Η ομώνυμη διαδρομή της Τασμανίας, αποτελεί τη νοτιότερη γραμμή που βρίσκεται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στη χώρα. Με αφετηρία τον ποταμό Lune, ολοκληρώνει τη διαδρομή της στο παλιό λιμάνι της παραθαλάσσιας πόλης Deep Hole. Στα 14 χιλιόμετρα της διαδρομής, το τρένο διασχίζει περιοχές οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες με άλλον τρόπο. Δύο μόλις ώρες είναι αρκετές ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους μετ’ επιστροφής.

Indian Pacific: Το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο που προσφέρεται στην Αυστραλία, ξεκινά από το Σίδνει και καταλήγει στο Περθ, διασχίζοντας 4.352 χιλιόμετρα, επί 2,5 μέρες. Η διαδρομή περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ευθεία σιδηροτροχιά στον κόσμο (477 χιλιόμετρα), και διασχίζει τρεις ζώνες ώρας.