Ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Παλαιστινίων

Την σημαντική για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανακοίνωση, ότι επιτεύχθηκε μια επί της αρχής συμφωνία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους, έκανε σήμερα από την Ιορδανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.  

Οι διαπραγματεύσεις του Κέρι με τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών στο Αμμάν την τελευταία εβδομάδα, μείωσαν σημαντικά το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές και η επανέναρξη του αραβοϊσραηλινού διαλόγου θεωρείται σημαντικότατη πρόοδος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή

"Έχω την ευχαρίστηση να ανακοινώσω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δημιουργεί μια βάση για την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς", είπε ο Κέρι.

Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε, "βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία οριστικοποίησης", πάντως επισήμανε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις να ξαναρχίσουν –σε αμερικανικό έδαφος– την προσεχή εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ και η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Οι πληροφορίες από την πλευρά των Παλαιστινίων κάνουν λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία, ωστόσο διευκρινίζεται πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. Βασικό αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι το ισραηλινό πρόγραμμα εποικισμού στη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε πως εάν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, θα διαρκέσουν μήνες.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων η Χαμάς ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος στις συνομιλίες αυτές.

Οι διαπραγματεύσεις του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών στο Αμμάν της Ιορδανίας την τελευταία εβδομάδα, μείωσαν σημαντικά το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές και η επανέναρξη του αραβοϊσραηλινού διαλόγου θεωρείται σημαντικότατη πρόοδος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.