“Οι πύραυλοι μας φτάνουν μέχρι τις ΗΠΑ”

Απειλές ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους που βρίσκονται ακόμη και στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών απέστειλε η ΠιονγκΓιάνγκ. Οι απειλές έρχονται μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας για επέκταση της αμυντικής τους συνεργασίας. Εφόσον η συμφωνία υλοποιηθεί, το βεληνεκές των όπλων της Σεούλ μπορεί να τριπλασιάσει.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου της βορειοκορεατικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA: “ο στρατός της Βορείου Κορέας, περιλαμβανομένων των δυνάμεων των στρατηγικών πυραύλων, έχουν την ικανότητα να πλήξουν όχι μόνο τις αμερικανικές δυνάμεις στην κορεατική χερσόνησο, αλλά επίσης την Ιαπωνία, το Γκουάμ και ακόμη και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της αμερικανικής και της νοτιοκορεατικής πλευράς, το βεληνεκές των νοτιοκορεατικών πυραύλων θα επιμηκυνθεί στα 800 χιλιόμετρα, από 300 σήμερα, και θα καλύπτει τμήμα της Κίνας και την Ιαπωνία.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει στο έδαφος της Νοτίου Κορέας δύναμη 28.500 ανδρών. Σε αντάλλαγμα, η Σεούλ είχε δεχθεί να περιορίσει το βεληνεκές των πυραύλων της το 2001 για την άμβλυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Ωστόσο, απέναντι στις πυρηνικές και βαλλιστικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ ζητούσε την επιμήκυνση του βεληνεκούς των πυραύλων της και οι διαπραγματεύσεις επιταχύνθηκαν μετά την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου τον περασμένο Απρίλιο.