Στο κατώφλι νέου εμφυλίου η Αίγυπτος

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή στην Αίγυπτο, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου εμφυλίου, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι,  ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 3 Ιουλίου, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις πολιτών που ζητούσαν την απομάκρυνσή του από την εξουσία ενώ ο στρατός έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Έκτοτε, το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδλεφότητας του Μόρσι καθημερινά βρίσκεται στους δρόμους και διαδηλώνει διαδηλώσεων κατά της ανατροπής του Μόστσι, καλώντας τον λαό σε "εξέγερση" και κατηγορεί τα στρατεύματα και την αστυνομία για "σφαγή" των υποστηρικτών της Αδελφότητας στη διάρκεια της πρωινής προσευχής της περασμένης Δευτέρας,  όταν σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι. 

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι διαδηλώνουν και σήμερα στο Κάιρο-  υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας-  ενώ και οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση,  στην πλατεία Ταχρίρ.

Την ίδια ώρα, σντάρτες πραγματοποιούν καθημερινά επιθέσεις σε σημεία ελέγχου ασφαλείας, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα και δεκάδες να έχουν τραυματιστεί. Στο τελευταίο περιστατικό βίας, τα ξημερώματα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν στη βόρεια επαρχεία του Σινά, όταν αντάρτες επιτέθηκαν σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζομένους σε εργοστάσιο
παραγωγής τσιμέντου.

Οι νέες, βίαιες κινητοποιήσεις γίνονται λίγες ώρες πριν την άφιξη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς στην Αίγυπτο. Στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκρινίζεται αν ο Μπερνς θα συναντήσει την ηγεσία του στρατού.

Εν τω μεταξύ, έκληση για την απελευθέρωση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ARD.

 Η Μέρκελ τόνισε ότι ο Μόρσι πρέπει να απελευθερωθεί" και έκανε έκκληση για "μία πολιτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες του αιγυπτιακού πληθυσμού".

Την απελευθέρωση του Μόρσι ζήτησαν και οι ΗΠΑ που καταδίκασαν εκ νέου το κύμα αυθαίρετων συλλήψεων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.