Αίγυπτος: Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Στη σύλληψη του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, προχώρησε σήμερα η αιγυπτιακή στρατιωτική αστυνομία, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, λιγότερες από 24 ώρες μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία και την κατάλυση του Συνάγματος της χώρας.

Οι αρχές εντόπισαν τον Μπαντίε στην πόλη Μάρσα Ματρούχ, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ωστόσο δε θεώρησαν ότι προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Η σύλληψη του Μπαντίε φέρεται να έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξαν οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές σε βάρος του ανατραπέντος Μόρσι και άλλων 15 ανώτατων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν το δικαστικό σώμα. Στα πρόσωπα αυτά απαγορεύτηκε ήδη η έξοδος από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο δικαστής που προΐσταται της έρευνας, Θαρουάτ Χαμάντ.

Παράλληλα, ανώτατο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης δε θα πάρουν τα όπλα μετά την ανατροπή του Μόρσι, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα αποδεχθούν το στρατιωτικό πραξικόπημα. “Πρόκειται για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θα επιμείνουμε να αμφισβητούμε τη νομιμότητά του έως ότου αυτή αποκατασταθεί”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας υπέρ του Μόρσι έξω από ένα τέμενος στο Κάιρο.

Ο Ελ Μπελτάγκι εκτίμησε πάντως ότι η ανατροπή του Μόρσι και της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ίσως εξωθήσει άλλες οργανώσεις σε βίαιη αντίσταση. “Το θέμα δεν είναι αν οι Αδελφοί θα είναι μέσα στη φυλακή ή έξω από αυτή. Οι Αδελφοί ζούσαν στη φυλακή επί δεκαετίες”, σχολίασε ο Ελ Μπελτάγκι. “Το θέμα τώρα είναι η θέση του ελεύθερου κόσμου που ωθεί τη χώρα σε κατάσταση χάους και ωθεί άλλες οργανώσει, εκτός της Αδελφότητας, να επανέλθουν στην ιδέα της αλλαγής δια της βίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δε θα συνεργαστεί με τους “σφετεριστές της εξουσίας”, ξεκαθάρισε με τη σειρά του ο Σέιχ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μπαρ, μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, απορρίπτοντας μια συμφιλιωτική φράση του μεταβατικού προέδρου ο οποίος ορκίστηκε σήμερα.

“Απορρίπτουμε κάθε συμμετοχή σε οποιαδήποτε λειτουργία μαζί με τις σφετερίστριες αρχές”, ανέφερε ο πολιτικός αυτός σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Αδελφότητας.