“Είτε θα πέσει, είτε θα παραιτηθεί ο Μόρσι σήμερα”

Εντός της ημέρας αναμένεται η παραίτηση του Μοχάμεντ Μόρσι όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το κανάλι Al-Ahram, αν αυτό δεν γίνει τότε ο στρατός αναμένεται να τον ρίξει καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο που είχε εκδώσει.

Οι ένοπλες δυνάμεις πάντως διαψεύδουν τον οδικό χάρτη που τους αποδίδεται και που μετέδωσε επίσης το Al-Ahram. Ο χάρτης προέβλεπε κατάλυση του Συντάγματος και ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης.  

Πάντως, έτοιμοι ακόμη και "να πεθάνουν" δηλώνουν τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) της Αιγύπτου προκειμένου να υπερασπιστούν τη χώρα ενάντια στους "τρομοκράτες και τους ανόητους".

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της SCAF στο Facebook, με τίτλο "Οι τελευταίες ώρες": "Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου".

Η δήλωση αναρτήθηκε 3 μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.

16 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες στις συγκρούσεις

Εν τω μεταξύ, στους 16 έφτασε ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τη σύλληψη του Μόρσι ζητά το κίνημα Τάμαροντ

Οι διοργανωτές του κινήματος Τάμαροντ που έβγαλε εκατομμύρια Αιγυπτίους στους δρόμους αυτή την εβδομάδα ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ζήτησαν σήμερα από την Ρεπουμπλικανική Φρουρά του να τον συλλάβει.

Σε ανακοίνωσή του, το Τάμαροντ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί νομιμότητας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του που έκανε ο πρόεδρος Μόρσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα και αναφέρει: "Η μοναδική απάντηση στην ομιλία του Μόρσι είναι να διαμαρτυρηθούμε στους δρόμους, ξεκινώντας από σήμερα Τετάρτη, ώστε εκείνος και η ομάδα του να ακούσουν τη φωνή του μεγάλου αιγυπτιακού λαού. Δεν ζητούμε μόνο την απομάκρυνσή του, αλλά ζητούμε και την παραπομπή του ίδιου και της ομάδας του σε δίκη. Καλούμε την Ρεπουμπλικανική Φρουρά να συλλάβει τον Μοχάμεντ Μόρσι και να τον παραπέμψει σε δίκη άμεσα".

"Αυτός ο πρόεδρος τρομοκρατεί τον λαό του" και γι αυτό "δεν τον θεωρούμε πλέον πρόεδρο", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, ο ηγέτης του Τάμαροντ (που στα αραβικά σημαίνει εξέγερση) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.