“Ζεσταίνει τις μηχανές” των τανκς ο αιγυπτιακός Στρατός

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο, με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να μην κάνει πίσω παρά το τελεσίγραφο του Στρατού και τις διαμαρτυρίες των πολιτών, με το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος να ενισχύεται ώρα με την ώρα.

Ο Μόρσι συναντήθηκε νωρίτερα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για δεύτερη ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικές πηγές έκαναν σήμερα γνωστό πως αιγυπτιακά στρατεύματα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να προληφθούν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων. Σύμφωνα με τις πηγές, δυνάμεις ταχείας αντίδρασης είναι έτοιμες από την περασμένη Παρασκευή να κινηθούν γρήγορα για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές από επίθεση.

Πάντως, η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι υπέρ ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος και υπογράμμισε ότι το τελεσίγραφο που έθεσε ο Στρατός στον ισλαμιστή πρόεδρο για την "ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού" δε σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί θέλουν να διαδραματίσουν έναν πολιτικό ρόλο.

"Εμείς δεν υποστηρίζουμε κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (FSN), κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, και υπογραμμίζει ότι "εμπιστεύεται το Στρατό όσον αφορά τη δήλωσή του ότι οι στρατιωτικοί δε θέλουν να εμπλακούν με την πολιτική".

Εξάλλου, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να ακούσει τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού και να συμμετάσχει σε ένα "σοβαρό εθνικό διάλογο" για την εκτόνωση της κρίσης. Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι, τόνισε ακόμα ότι ο ρόλος του αιγυπτιακού στρατού είναι σημαντικός.

Μάλιστα, νωρίτερα διέρρευσε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι η κυβέρνηση Μόρσι παραιτήθηκε, πληροφορία που ωστόσο διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον  υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου.

"Η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει την παραίτησή της και αυτό που αναφέρθηκε για το θέμα αυτό δεν είναι αλήθεια", δήλωσε ο Άχμεντ Σουλεϊμάν σε δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου υπό τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ.

Γεγονός είναι πάντως πως έξι υπουργοί που δεν είναι μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών δεν ήταν παρόντες σε αυτή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα, επίσημες πηγές γνωστοποίησαν την παραίτηση ενός εκπροσώπου του προέδρου Μόρσι και του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ίχαμπ Φάχμι, ο οποίος είχε αποσπαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να παραιτηθεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου αυτού στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλάα αλ Χαντίτι δήλωσε στο πρακτορείο MENA ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Καντίλ.

Οι νέες αυτές παραιτήσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση τον πρόεδρο Μόρσι, την παραίτηση του οποίου αξιώνουν οι διαδηλωτές.