Ο Στρατός απειλεί το καθεστώς Μόρσι

Οι δρόμοι του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και άλλων μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου ξεχειλίζουν και πάλι από οργή. Χιλιάδες διαδηλωτές, περισσότεροι από κάθε φορά σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, εκφράζουν την αποδοκιμασία τους προς το πρόσωπο του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και του ζητούν να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές. Η Αραβική Άνοιξη είναι ξανά εδώ.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Στρατού, βλέποντας με καλό μάτι ενδεχόμενη παρέμβασή του για να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μόρσι. Ο Στρατός, εξάλλου, ανακοίνωσε ήδη στον Μόρσι ότι έχει 48 ώρες στη διάθεσή του να ανταποκριθεί στα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού, αλλιώς οι στρατιωτικοί θα αναλάβουν δράση.

Νωρίτερα, τελεσίγραφο για να παραιτηθεί είχε δώσει στον Μόρσι και το κίνημα Τάμαροντ ("εξέγερση" στα αραβικά), που έχει την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της μη θρησκευτικής, φιλελεύθερης και της αριστερής αντιπολίτευσης και βεβαιώνει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, δηλαδή αριθμό μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψηφοφόρων του Μοχάμεντ Μόρσι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (13,23 εκατομμύρια).

Ωστόσο, ο Μόρσι δε δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει. Πηγές από την προεδρία της Αιγύπτου ξεκαθαρίζουν ότι η κίνηση του Στρατού ισοδυναμεί με πραξικόπημα και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Μόρσι δεν πρόκειται να υποκύψει, ειδικά εφόσον θεωρεί πως αυτό δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, που για την ώρα “νίπτουν τας χείρας τους”.

Για την ώρα, αυτοί που πληρώνουν το “μάρμαρο” είναι κατά κύριο λόγο αθώοι διαδηλωτές. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των μέχρι τώρα διαδηλώσεων έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 750. Οι περισσότεροι νεκροί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ενώ φέρονται να είναι στην πλειοψηφία τους νέοι, ακόμα και κάτω από 15 ετών.

Πλέον, οι εξελίξεις στα επόμενα 24ωρα είναι απρόβλεπτες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσει τελικά ο Στρατός, που φαίνεται να αποτελεί και τον “ρυθμιστή” της παρούσας κατάστασης.