Η Αίγυπτος ξαναβυθίζεται στο χάος

Σε πέντε ανήλθε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει από την Τετάρτη σε περιοχές στο Δέλτα του Νείλου, μεταξύ υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον πρόεδρο της Αιγύπτιου προέδρου,με αφορμή την επέτειο ενός έτους στην εξουσία του Μοχάμεντ Μόρσι, την Κυριακή. 

"Ο απολογισμός των συγκρούσεων στην Μανσούρα ανήλθε στους πέντε νεκρούς, αφού δύο άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί από σκάγια", δήλωσε ένας γιατρός στο διεθνές νοσοκομείο της Μανσούρα, η οποία βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου.

Ένας Αμερικανός φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε σήμερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά την διάρκεια των συγκρούσεων,αφού υπέκυψε σε τραύμα που υπέστη από μαχαίρι στο στήθος,ενώ κάλυπτε τα επεισόδια κοντά σε γραφείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ένας άνθρωπος είχε ήδη χάσει την ζωή του και 237 είχαν τραυματιστεί την Τετάρτη το βράδυ, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην πόλη.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τις τάξεις των οποίων προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, ανακοίνωσαν ότι τα τρία αυτά θύματα ήταν μέλη της αδελφότητας.

Άλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες το βράδυ στο Ας-Σαρκίγια, επίσης στο Δέλτα του Νείλου, στην βόρεια Αίγυπτο, σε βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μπροστά από την έδρα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), στο οποίο ανήκει ο Μόρσι.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται ενόψει μαζικής κινητοποίησης που έχει εξαγγέιλει  η αντιπολίτευση την Κυριακή, κατηγορώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο για "φαραωνισμό" καθώς με διάταγμα  ότι έχει συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του.

Και σήμερα, χιλιάδες Αιγύπτιοι μετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Μόρσι στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, εγείροντας φόβους για το ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων στην χώρα.

Παράλληλα το θεολογικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ενός "εμφυλίου πολέμου" και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην χώρα.

"Απαιτείται επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ολισθήσουμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο", αναφέρει το πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ σε ανακοίνωσή του στην οποία υποστηρίζεται ευρέως ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου και επιρρίπτεται η ευθύνη για τις συγκρούσεις σε "εγκληματικές συμμορίες".