Κάτοικος…αεροδρομίου ο Σνόουντεν

Ο Ισημερινός θα χρειαστεί εβδομάδες για να εξετάσει το θέμα του ασύλου που έχει ζητήσει ο Εντουαρντ Σνόουνετν και ο αμερικανικός φυγάς ίσως χρειαστεί να μείνει στη ζώνη τράνζιτ του Σερεμέτοβο για αρκετό καιρό ακόμα, ως ένας άλλος Βίκτορ Ναβόρσκι στην ταινία Terminal, με τον Τομ Χανκς. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ (αλλιώς ο Ισημερινός) Ρικάρντο Πατίνο,  είπε σήμερα ότι - στην αντίστοιχη περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ- είχαν χρειαστεί δύο μήνες για να χορηγήθει άσυλο στον ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks , ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο και μέσω της ιστοσελίδας του παρέχει νομική υποστήριξη στον έτερο "φυγά", Σνόουντεν. 

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να "υποβάλουν τις θέσεις τους γραπτώς σχετικά με την υπόθεση", και ανέφερε ότι θα εξετάσει το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο "με υπευθυνότητα και ζυγίζοντας τις υποχρεώσεις της όσον αφορά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων". 

Εν τω μεταξύ, ο νεαρός Αμερικανός πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών πληροφοριών- ο ποίος αποκάλυψε και το σκάνδαλο των υποκλοπών- εξακολουθεί να βρίσκεται στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να τον έχει δει κανείς.

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει τη Ρωσία  να τον εκδώσει, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.