Πούτιν: Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει κάθε ανάμειξη στην "φυγάδευση" του Έντουαρντ Σνόουντεν από την Κίνα στον Ισημερινό -όπου ο πρώην υπάλληλος της CIA έχει ζητήσει άσυλο- η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία σχέση με τα "ταξιδιωτικά σχέδια" του Αμερικανού φυγά. 

Από τη Φινλανδία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Σνόουντεν είναι "ένας ελεύθερος άνθρωπος" και επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός φυγάς βρίσκεται στη ζώνη τράνσιτ του αεροδρομίου της Μόσχας. "Όσο νωρίτερα διαλέξει τον προορισμένο του, τόσο το καλύτερο για όλους" είπε χαρακτηριστικά.

"Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ποτέ δεν έχουν συνεργαστεί με τον Σνόοντεν και δεν εργάζονται μαζί του ούτε και σήμερα" είπε κατηγορηματικά ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος χαρακτήρισε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ως "ανοησίες" και "σκουπίδια".

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι  δεν υπάρχει καμία συνθήκη έκδοσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ότι ο Σνόοντεν δεν διέπραξε κανένα έγκλημα στο έδαφος της Ρωσίας.

Διπλωματικό θρίλερ για τον "φαντομά" Σνόουντεν

Νωρίτερα, με δηλώσεις του, ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι ο καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές δεν πέρασε ποτέ τα ρωσικά σύνορα και απέρριψε ως "απαράδεκτες" και ανεδαφικές  τις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών στην ρωσική πλευρά. 

"Σε καμία περίπτωση δεν εμπλεκόμαστε  είτε με τον κύριο Σνόουντεν, είτε με τις σχέσεις του με την αμερικάνική δικαιοσύνη, είτε στις μετακινήσεις του σε όλο τον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά ο Σερκέι Λαβρόφ και δήλωσε ότι η Ρωσία " έμαθε για αυτό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης".

Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, ο Λαβρόφ είπε ότι πιθανότατα ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει  στην ζώνη transit του αεροδρομίου της Μόσχας, Σερεμέντοβο, άρα , τεχνικά, δεν έχει περάσει τα ρωσικά σύνορα. Μένοντας στην ζώνη transit ,  τυπικά ο Αμερικανός πρώην πράκτορας  είναι ελεύθερος να επιβιβαστεί σε οποιοδήποτε αεροπλάνο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θέλει.  

Ωστόσο, ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν "στρατοπεδεύσει" στο αεροδρόμιο και πηγές του αεροδρομίου, δηλώνουν ότι δεν  έχουν εντοπίσει τον "φυγά" πουθενά στις εγκαταστάσεις τράνζιτ.

Κανείς δεν έχει εντοπίσει τον "φαντομά" Αμερικανό πρώην πράκτορα

Νωρίτερα, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο καταζητούμενος Σνόουντεν  δεν βρέθηκε στο αεροσκάφος ρωσικής εταιρείας που προσγειώθηκε χθες στην Αβάνα. Ο νούμερο ένα καταζητούμενος αυτή τη στιγμή από τις αμερικανικές υπηρεσίες, επρόκειτο να μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό, όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο το οποίο η κυβέρνηση της χώρας είπε ότι εξετάζει. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, πάντως, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Σνόουντεν.

Η πτήση για Κούβα- Η άδεια θέση δίπλα στο παράθυρο, υποτίθεται ότι ήταν κλεισμένη για τον Σνόουντεν

Οι ΗΠΑ έχουν κατακρίνει έντονα τις κινεζικές αρχές που επέτρεψαν στον Σνόουντεν να φύγει από τη χώρα, ενώ έχουν αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία να παραδώσει το φυγά- που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι στη Μόσχα.

"Είμαστε σε συζητήσεις και δουλεύουμε με τους Ρώσους. Περιμένουμε να δούμε τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για να εκδώσουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να δικαστεί για τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται", επεσήμανε ο Τζέι Κάρει.