Έφυγαν όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί από τη Συρία

Η Ρωσία επαναπάτρισε την τελευταία εβδομάδα από τη Συρία όλο το στρατιωτικό προσωπικό της, το οποίο εργαζόταν ως τώρα στο λιμάνι της Ταρτούς, εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται  η ρωσική εφημερίδα "Βεντομόστι", κανένας στρατιωτικός ή μέλος του πολιτικού προσωπικού που εργάζεται για το υπουργείο, δεν βρίσκεται πλέον στην Ταρτούς.

Η απόφαση για τον επαναπατρισμό των Ρωσων στρατιωτικών και αξιωματούχων πάρθηκε για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 100.000 νεκρούς από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ρωσική βάση της Ταρτούς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 220 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού, δημιουργήθηκε βάσει μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 1971, την εποχή της ΕΣΣΔ. Είναι εξοπλισμένη με στρατώνες, αποθήκες, πλωτές αποβάθρες και ένα πλοίο για την πραγματοποίηση των επισκευών, σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τη μικρή σημασία του σε στρατιωτικό επίπεδο, το λιμάνι της Ταρτούς θεωρείται από πολλούς αναλυτές σύμβολο της επιρροής που διατηρεί η Μόσχα στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία είναι ο κύριος υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος, στο οποίο προμηθεύει όπλα και οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια για κυρώσεις στη Δαμασκό, προσκρούει στα βέτο της Μόσχας.