Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές στη Βραζιλία

Οι μαζικές διαδηλώσεις για τις υπέρογκες δαπάνες ενόψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων και οι άγριες συγκρούσεις συνεχίζονται στη Βραζιλία, με τους διοργανωτές να προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις, παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης.

Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια ξεκίνησαν από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, το Ρίο, το Σάο Πάολο και την Μπραζίλια με αφορμή την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μετά τις βίαιες τριήμερες συγκρούσεις, οι δημοτικές αρχές του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο αποφάσισαν να ανακαλέσουν τις αυξήσεις, αλλά η απόφαση δεν ήταν ήταν αρκετή για να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες.

Οι διαδηλώσεις των εξαγριωμένων Βραζιλιάνων επεκτείνονται διαρκώς και, για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί πορείες διαμαρτυρίας σε πάνω από εβδομήντα μικρότερες πόλεις της λατινοαμερικανικής  χώρας. 

Πρόκειται για τις σημαντικότερες και πιο βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Βραζιλία τα τελευταία 20 χρόνια.  Οι λόγοι; "Η χώρα μας είναι διεφθαρμένη. Υγεία, ανεργία, παιδεία, όλα πάνε λάθος", λέει μια διαδηλώτρια. Μια άλλη προσθέτει: "Πρόκειται για την οργή όλης της Βραζιλίας για την κυβέρνησή της, η οποία κλέβει και εξαπατά το λαό της".

"Ο λαός ξύπνησε. Η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων ήταν μόνο η αφορμή. Τώρα παλεύουμε για την υγεία, την ασφάλεια και την παιδεία. Αρκετά με την αδικία” δήλωσε ο διαδηλωτής Λεάντρο Περγούλα.

Εν τω μεταξύ, στο χθεσινό αγώνα της Εθνικής Βραζιλίας με το Μεξικό για το Κονφεντερέισιονς Καπ, φίλαθλοι της Σελεσάο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές.

Από την πλευρά του, ο θρύλος του ποδοσφαίρου της χώρας, Πελέ, κάλεσε τον κόσμο να αφήσει τους δρόμους και να επικεντρωθεί στην ποδοσφαιρική γιορτή.