“Μαζική υστερία” χτυπά τους εργάτες του Μπαγκλαντές

Εκτός από τα επικίνδυνα κτίρια που απειλούν κάθε στιγμή να πέσουν και να τους πλακώσουν, οι εργάτες στην βιομηχανία ενδυμάτων φαίνεται ότι κινδυνεύουν να χτυπηθούν και από μια "μαζική υστερία.

 

Πριν μερικές μέρες, περίπου 600 εργάτες μεταφέρθηκαν με με πόνους στο στομάχι και εμετούς στα κοντινά νοσοκομεία και τότε οι αρχές υποψιάστηκαν ότι έπαθαν δηλητηρίαση από το νερό που έπιναν στο χώρο εργασίας τους. 

Ωστόσο, μετά από μικροβιολογικές εξετάσεις, αποδείχθηκε ότι το νερό δεν ήταν μολυσμένο και πλέον αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι εργάτες πιθανότατα αρρώστησαν  από μια μυστηριώδη ασθένεια που περιγράφεται ως ένα είδος "μαζική υστερίας".

Μάλιστα, ομάδα από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας, Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και Έρευνας (IEDCR) του Μπαγκλαντες τονίζει ότι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας καθώς, μια παρόμοια ασθένεια "μαζικής υστερίας" έπληξε τη χώρα πριν από οκτώ χρόνια, και ανάγκασε δεκάδες σχολεία και τα εργοστάσια να κλείσουν.

"Υποπτευόμαστε ότι είναι μια ψυχογενής νόσος που πλήττει τους ανθρώπους της ίδιας ομάδας μαζικά, σαν "μαζική υστερία". Αυτό συμβαίνει σε ψυχικά και σωματικά ευάλωτα άτομα", λένε οι επιστήμονες του Ινστιτούτου.

Η κατάσταση εμφανίζεται ιδιαίτερα μεταδοτική - μόλις ένας ή δύο εργαζόμενοι αρρωστήσουν, αμέσως εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα με τους υπόλοιπους, εξηγούν οι γιατροί και προσθέτουν ότι "αυτό το είδος της ασθένειας μπορεί να προκληθεί από τα μεγάλα γεγονότα ή τραγωδίες. Αυτό είναι προφανές, γιατί η πρόσφατη κατάρρευση του κτιρίου Plaza Rana με τους χίλιους νεκρούς και η ανάδειξη των κακών συνθηκών στα εργοστάσιά μας, έχουν  πανικοβάλει τους εργαζόμενους στην υφαντουργία".