Οι Τούρκοι θέλουν το πάρκο Γκεζί… πάρκο

Αντίθετοι στην πλειοψηφία τους είναι οι Τούρκοι πολίτες στην υλοποίηση του οικιστικού σχεδίου για το πάρκο Γκεζί, το οποίο αποτελεί την αιτία των πρωτοφανών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ καταγγέλλουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Today's Zaman (ισλαμοσυντηρητική εφημερίδα που πρόσκειται στην αδελφότητα του θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, επικριτή του Ερντογάν

Το 62,2% των ερωτηθέντων θέλει να διατηρηθεί το πάρκο ως χώρος πρασίνου, ενώ το 23,3% υποστηρίζει την ανακατασκευή στον χώρο αυτό ενός παμπάλαιου οθωμανικού στρατώνα στον οποίο θα προβλέπεται να κατασκευαστεί εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll.

Το 49,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, ενώ το 36% θεωρεί ότι αυτή εκδημοκρατίζεται. Το 14,1% αρνήθηκε να απαντήσει.

Επιπλέον, το 54,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση επεμβαίνει περισσότερο στον τρόπο ζωής των πολιτών και το 40,4% απορρίπτει την εκδοχή αυτή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν θα επικρατούσε αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, με 35,3% των προθέσεων ψήφου(το 2011, το ΑΚΡ είχε επικρατήσει λαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 50%), ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα λάμβανε 22,7%.