Επίδειξη δύναμης και από τις δυο πλευρές στην Τουρκία

Σε απεργία βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στην Τουρκία καθώς τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις με αίτημα το σταμάτημα της αστυνομικής βίας.

Μετά το τελεσίγραφο του, ο Ερντογάν αποφάσισε να δείξει άτεγκτη πυγμή και έστειλε πάνοπλες δυνάμεις να καθαρίσουν την πλατεία Ταξίμ "με κάθε κόστος" - όπως ήταν η εντολή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο δρόμοι και πλατείες σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και άλλες πόλεις έγιναν πεδίο μάχης και η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Η αστυνομία δεν δίστασε να τοποθετήσει χημικά στις αντλίες νερού που χρησιμοποιεί για να διαλύσει το πλήθος, με αποτέλεσμα πολλοί διαδηλωτές να πάθουν εγκαύματα. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και το πρωί της Δευτέρας.

Οι διαδηλωτές ωστόσο δεν δηλώνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση 441 άτομα σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι 56 άτομα κρατούνται στην πρωτεύουσα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε και σήμερα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα και εμπόδισε χιλιάδες ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη να πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Την Κυριακή το απόγευμα ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και υπογράμμισε γι' άλλη μια φορά τη "λαϊκή βούληση". Μάλιστα στις 22 και 23 Ιουνίου θα γίνουν συγκεντρώσεις του κόμματος του Ερντογάν στην Ερζουρούμ και τη Σαμψούντα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Απευθυνόμενος ονομαστικά στο BBC, το CNN και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, είπε "να δείξετε και αυτή την εικόνα", εννοώντας το πλήθος στην πλατεία Καζλίτσεσμε, όπου γινόταν η συγκέντρωση.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επέκρινε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, είπε "μην υπερβαίνετε τα όριά σας. Δεν είστε αρμόδιοι να εκδίδετε αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφασή σας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της ΕΕ. Εάν είστε ειλικρινείς, σας λέω ότι στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις και επεισόδια, όπου σκοτώθηκαν πολίτες, αλλά τους δώσατε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ".  

Παράνομη η απεργία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έκρινε "παράνομη" τη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα δύο συνδικάτα -η Συνομοσπονδία Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εμπορικών Συνδικάτων (DISK)- με αίτημα τον τερματισμό της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις.