Άγκυρα: Μολότωφ, δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ στην πορεία μνήμης

Φιλοκούρδοι συγκεντρώθηκαν να τιμήσουν τη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης πριν ένα χρόνο

Ιδιαίτερα βίαιη η σημερινή διαδήλωση μνήμης στην Άγκυρα. Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σταθμό της Άγκυρας για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 103 θύματα της αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου του 2015. Πρόκειται για τη χειρότερη και πλέον πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του τουρκικού κράτους και ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο πριν από τις 10:04 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα ακριβώς που σημειώθηκε η επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να κρατήσουν το πλήθος σε απόσταση ασφαλείας από την κεντρική πλατεία. Οι διαδηλωτές φώναζαν "κράτος δολοφόνος" εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ προς την κατεύθυνση των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσουν το πλήθος.

Τις δυνάμεις ασφαλείας συνέδραμαν φορτηγά που έφεραν κανόνια νερού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες εμποδίστηκαν επίσης από την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, στην οποία θα έπαιρνε μέρος και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

 

Χθες Κυριακή, στη διάρκεια μιας πρώτης συγκέντρωσης στην Μπούρσα (Προύσα - βορειοδυτική Τουρκία) στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους διαδηλωτές.

Η Τουρκία συγκλονίζεται από το καλοκαίρι του 2015 από σειρά φονικών επιθέσεων που αποδίδονται από τις αρχές είτε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είτε στoυς κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και στις παραφυάδες του.