Έκτακτη σύσκεψη για τα γεγονότα στην Τουρκία

Σε μικρότερη ένταση κυμάνθηκαν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα για μία ακόμα ημέρα στην πλατεία Ταξίμ το βράδυ της Παρασκευής. Σημειωτέον ότι οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία της Κωνσταντινούπολης για 13 ημέρα σήμερα.

Μια ομάδα 5.000 περίπου διαδηλωτών δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία. Οι αρχές είχαν στήσει οδοφράγματα όπως αναφέρει η "Hurriyet Daily" και με τη χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση προσπάθησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωθέντες. Οι διαδηλωτές απάντησαν με αυτοσχέδιες σφεντόνες.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος Ερντογάν για να αποφασιστεί η στάση της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των συγκρούσεων αγγίζει τους τρεις νεκρούς από τους οποίους οι δύο ήταν διαδηλωτές και ο ένας αστυνομικός, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια.

Η "Zaman" πάντως αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν έχει προκαλέσει το λαό με την άκαμπτη στάση του, ο οποίος τον κατηγορεί για αυταρχισμό και συνεχείς παρεμβάσεις στην ιδιωτική τους ζωή. Επισημαίνουν ότι, αποκορύφωμα των πρακτικών αυτών ήταν ο περιορισμός της πώλησης και προώθησης του αλκοόλ, τα σχόλια για τον τρόπο ένδυσης των γυναικών και οι δηλώσεις που αφορούσαν στον αριθμό των παιδιών που θα πρέπει να έχει η κάθε γυναίκα στην χώρα.