Έλληνας μεταξύ των συλληφθέντων στην Τουρκία

Ένας Έλληνας φοιτητής, ο 25χρονος Γιώργος Ιατρόπουλος, τοπογράφος, φοιτητής του Erasmus, συνελήφθη τα μεσάνυχτα στην Τουρκία στη διάρκεια επεισοδίων. Το όνομα του Έλληνα φοιτητή έδωσε στη δημοσιότητα το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ. Έντεκα άτομα ξένης υπηκοότητας συνελήφθησαν συνολικά το βράδυ της Τετάρτης για τα επεισόδια στην Τουρκία, κατηγορούμενοι ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και άλλες πόλεις που ταράσσουν τη χώρα εδώ και 6 μέρες πλέον.

Από τους επτά ξένους που βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας οι έξι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους ενώ ο ένας έχει προσαχθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τυνησία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ενώ τόνισε πως οι ξένοι "δεν φέρουν διπλωματικό διαβατήριο".

Οι φοιτητές-ανάμεσά τους και ο Γιώργος Ιατρόπουλος- κρατούνται στο Τμήμα Αλλοδαπών της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να απελαθούν.

O Δ Ιατρίδης, πρώτος από αριστερά

Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, οι συλληφθέντες είναι τέσσερις Αμερικανοί δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος και ο Ελληνας. Μέχρι στιγμής η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. 'Ολοι τους είχαν στην κατοχή τους τα διαβατήριά τους και τέσσερις από αυτούς ήταν φοιτητές που βρίσκονταν στην Τουρκία στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Επίσης η εφημερίδα Ζαμάν γράφει ότι από τους έξι ξένους που έχουν προσαχθεί, συνελήφθησαν οι τέσσερις, οι οποίοι φέρουν διπλωματικό διαβατήριο της Ελλάδας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

 

O 25χρονος είναι επίσης διαχειριστής του μπλογκ Alexiptoto.

 

O Δ. Ιατρίδης την ώρα της σύλληψης του (Πηγή φωτό: Alexiptoto)

Νεκρός είναι και ένας αστυνομικός ο οποίος έπεσε από μια γέφυρα στην πόλη Αδανά, ενώ προσπαθούσε να απωθήσει πλήθος διαδηλωτών. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.  

 

 

Έβαλαν στις εξετάσεις θέμα "πώς προστατευόμαστε από τα δακρυγόνα;"

Ενδεικτικό πάντως της έντασης που επικρατεί είναι ότι στο πανεπιστήμιο METU της Άγκυρας, στις εξετάσεις της Χημείας, οι φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια και μοναδική ερώτηση για να περάσουν το μάθημα. Η ερώτηση ήταν πώς χρησιμοιείται magnesium &calcium hyrdoxide (το γνωστό σε μας μαλόξ) ενάντια στα δακρυγόνα...