Στη φλεγόμενη Τουρκία επιστρέφει ο πρωθυπουργός της, Ερντογάν

Μετά από την τριήμερη περιοδεία του σε κράτη της Βορείου Αφρικής, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέφει στη χώρα του που για ακόμη μια - 6η κατά σειρά- μέρα φλέγεται. Και η νύχτα της Τετάρτης δεν ήταν ήρεμη για την Τουρκία με διαδηλώσεις να συνεχίζονται σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και άλλες πόλεις. Τα πιο βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην Άγκυρα όπου η αστυνομία έπνιξε τις διαδηλώσεις στα δακρυγόνα και χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των συγκεντρωμένων. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σωρούς αντικειμένων.

Τρεις νεκροί και 4.000 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός.

Παρά τα "συγγνώμη" του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίνκ, και τη διαλλακτική στάση του προέδρου Γκιούλ, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναθεώρησε τις δηλώσεις του όπου χαρακτήρισε τους διαδηλωτές "τρομοκράτες".

Ερντογάν δεν σου σκύβουμε το κεφάλι

Με όχι... ανοικτές αγκάλες περιμένουν οι διαδηλωτές τον Τούρκο πρωθυπουργό που επιστρέφει.

"Το έθνος δεν σου σκύβει το κεφάλι κύριε Ερντογάν" και "πλατεία Ταξίμ παντού" έγραφαν τα πανό που κρατούσαν στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις οι συμμετέχοντες. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι "τα αιτήματα μας εκφράζονται κατά τρόπον ειρηνικό και δημοκρατικό, αυτοί μας αντιμετωπίζουν με βία". Ενώ επέμεινε στο αίτημα που διατυπώθηκε και προς τον Αρίνκ για απελευθέρωση όσων κρατούνται αλλά και εκδίωξη των επικεφαλής της αστυνομίας που αποφάσισαν την πρώτη καταστολή των διαδηλώσεων.

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία β' διαλογής

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι η Τουρκία δεν είναι μια "δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας", έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν το βράδυ συνομιλία, κυρίως για την Συρία, αλλά και για τις "ανησυχίες του υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά την κατάσταση" στην Τουρκία όπου γίνονται διαδηλώσεις.

Ο Κέρι είχε καταδικάσει την Δευτέρα την χρήση "υπερβολικής βίας" από την τουρκική αστυνομία και είχε ζητήσει την διεξαγωγή μιας "πλήρους έρευνας για τα περιστατικά αυτά".

Αντιδρώντας στην κριτική αυτή, ο Νταβούτογλου δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του τηλεφωνικώς ότι "η Τουρκία δεν είναι μια δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας", αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος διπλωμάτης.