Φωτιά και δακρυγόνα μετά τη “συγγνώμη” της κυβέρνησης

Με συνθήματα και αφίσες σαν την παραπάνω, οι διαδηλωτές στην Τουρκία φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις διαμαρτυρίες τους για τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετική ηρεμία πάντως επικρατεί την Τετάρτη το πρωί στην πλατεία Ταξίμ.

Διαβάστε ακόμη: Συνθήματα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ταξίμ!

Ωστόσο, για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα χθες Τρίτη, η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη παραδόθηκαν στις φλόγες και τις καταστροφές καθώς οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού με πίεση για να διαλύσει το πλήθος. Στόχος του μένους των διαδηλωτών έγινε ακόμη μια φορά το γραφείο του κυβερνώντος AKP στην Σμύρνη.

Σήμερα Τετάρτη, για δεύτερη φορά συνεχίζεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων την οποία έχουν εξαγγείλει προειδοποιητικά.

Τα νέα επεισόδια ήρθαν μόλις λίγη ώρα αφότου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίνκ, ζήτησε επισήμως "συγγνώμη" για την "υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία" κατά των πρώτων διαδηλωτών. Όπως είπε ο κ. Αρίνκ η πρώτη διαδήλωση "ήταν δίκαιη και νόμιμη".

Διαβάστε ακόμη: Ήρθε η ώρα η Τουρκία να ζήσει τη δική της Αραβική Άνοιξη;

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με ομάδα ακτιβιστών για το πάρκο Γκεζί.

Ο Ερντογάν αγνοεί τα πυρά στο εσωτερικό και κοιτά προς Συρία

Την ώρα που το εσωτερικό της Τουρκίας σπαράσσεται από ένα κύμα οργισμένων διαδηλώσεων που έχουν αφήσει πίσω ήδη δυο νεκρούς, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Αλγέρι όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη έστρεψε τα πυρά του προς τη Συρία. Όπως δήλωσε, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ξεπεράσει τον πατέρα του σε εγκλήματα και σφαγιασμούς και πως πρέπει να πληρώσει το τίμημα.

Ο Άσαντ "έχει ξεπεράσει τον πατέρα του όσον αφορά τα εγκλήματα και τις κρεουργίες και δεν είναι δυνατόν να του το συγχωρούμε", δήλωσε ο Ερντογάν, του οποίου η χώρα υποστηρίζει τους αντάρτες.

Αναφερόμενος στην λαϊκή εξέγερση του Μαρτίου 2011, που έχει οδηγήσει στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει "αργά, ή γρήγορα να πληρώσει το τίμημα".

"Υποστηρίζουμε τα αιτήματα του συριακού λαού, που προσδοκά στη δημοκρατία", δήλωσε ο Ερντογάν. 300.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία.