Διαστάσεις εξέγερσης σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Ακόμη μια νύχτα φωτιάς και βίας έζησε η Τουρκία. Μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σταμάτησαν οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Στη διάρκεια της νύχτας ομάδα οργισμένων διαδηλωτών έβαλε φωτιά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες του κτιρίου να φλέγεται.

Οι διαδηλωτές ξήλωσαν ολόκληρες στάσεις λεωφορείων, πλάκες πεζοδρομίων, πινακίδες σήμανσης κυκλοφορίας και τις εκτόξευσαν προς τους αστυνομικούς. Ενώ πολλά από τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για να στηθούν από τους διαδηλωτές φράγματα στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Αυτοσχέδιες ομάδες διασωστών, στελεχωμένες από εθελοντές δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτια και καταστήματα στην Άγκυρα όπου πιστεύεται ότι κρύβονται διαδηλωτές.

Οι συγκρούσεις μπαίνουν στην πέμπτη μέρα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εξεγερθεί κατά της - όπως λένε- ισλαμοποίησης του κράτους που επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του.

O ίδιος ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. 

Και εκτός τουρκικού εδάφους οι διαμαρτυρίες

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε πόλεις της Γερμανίας διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί, μέχρι στιγμής, την καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Φρανκφούρτη περίπου 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν κατά της δράσης της τουρκικής αστυνομίας σε βάρος των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την ανέγερση, σε "πράσινη περιοχή", ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών.

Στο Βερολίνο τουλάχιστον 600 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Τούρκους διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε συγκρούσεις.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 9 άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη της ειρήνης, αντίσταση κατά των αρχών και πρόκληση σωματικής βλάβης, ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας.