Λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία

Σε ανεξέλεγκτη για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν κατάσταση εξελίσσεται η διαμαρτυρία πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που ξεκίνησε πριν από πέντε μέρες στην πλατεία Ταξίμ με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας. Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία έχει προκαλέσει οργή και κατά χιλιάδες οι κάτοικοι της Πόλης κινούνται από το πρωί προς την πλατεία, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιούνται σε διάφορες άλλες πόλεις. Η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί, αφού λίγο μετά τις 3.30, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία. Πλέον αποχώρησαν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις από την Πλατεία. Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο αλλά και μερικό μπλόκο στο twitter και στο facebook.

Φήμες ότι το CNN διέκοψε τη συνεργασία του με το CNN Türk

Μάλιστα φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι το CNN διέκοψε τη συνεργασία του με το CNN Türk, ωστόσο για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Ως αιτία της διακοπής της συνεργασίας φέρεται το γεγονός ότι το κανάλι της Τουρκίας δεν μετέδιδε εικόνα από τα γεγονότα στην Τουρκία.

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στις ΗΠΑ για την κατάσταση στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους διαδηλωτές της περιοχής του Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη, να αποσυρθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές. Δέχτηκε ήδη ότι σε πολλά σημεία η αστυνομία ήταν υπερβολική ιδίως στη χρήση δακρυγόνων αερίων.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε  ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ.

"Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι", είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.

Με βάση τις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί

Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εξελιχθεί η "άλωση" της πλατείας Ταξίμ από το λαό. Πράγμα που ξεκίνησε ως αυθόρμητη διαμαρτυρία για το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις, θεωρείται από τους διαδηλωτές "νίκη". Από πλευράς κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί υποχώρηση, αλλά δύο ενδεχόμενα μπορεί να ισχύουν από πλευράς κυβέρνησης. Πρώτον εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή στην πλατεία, μπορεί να επανέλθει η αστυνομία. Δεύτερον, μπορεί να επεκταθεί το αρχικό περιεχόμενο της διαμαρτυρίας, με τρόπο που μπορεί να χωρέσουν ακόμη και προβοκάτσιες, με αποτέλεσμα να φθαρεί η διαμαρτυρία.

Πάντως δεν είναι λίγοι στην Τουρκία οι σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που στο παρελθόν ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση "Ταξίμ" σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα στηριζόταν σε ένα κίνημα που είχε λαϊκό έρεισμα.

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Στην πλατεία το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του "πατέρα" της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την "ισλαμοποίηση" της τουρκικής κοινωνίας.

"Η κυβέρνηση μας πιέζει για τα πάντα: να κάνουμε τρία παιδιά και όχι δύο, να μην πίνουμε, να μην καπνίζουμε, να μην κρατιόμαστε από το χέρι με τον αγαπημένο μας. Εγώ, είμαι τέκνο του Ατατούρκ και διαφωνώ. Όλοι εδώ συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη και για αυτό είμαστε εδώ", δήλωσε μια συνταξιούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ το περίμενε. Οι άνθρωποι επαναστατούν για να εμποδίσουν μια σειρά από απαγορεύσεις που επιβάλει μια κυβέρνηση που δεν μας καταλαβαίνει", είπε από την πλευρά του ένας φοιτητής, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παρά την ευφορία στην ατμόσφαιρα, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η "νίκη" θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση. "Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ χαρούμενη. Σήμερα, η αστυνομία επιτέλους αποσύρθηκε", είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπερκ Σεντούρκ. "Όμως, παρά το τεράστιο πλήθος που μαζεύτηκε εδώ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει και, αν το κάνει, θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμη και το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, εδώ από πίσω. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι", πρόσθεσε.

"Η μάχη μας δεν τελείωσε. Μας κυβερνά ένας πρωθυπουργός που πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα και ο ίδιος είναι ο σουλτάνος", είπε οργισμένος ένας 19χρονος φοιτητής, ο Μπατουχάν Καντάς.

Πάντως η αστυνομία αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση Γκιουλ.

"Υπήρξαν λάθη στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας κυρίως στη χρήση του αερίου πιπεριού" είπε ο πρωθυπουργός  στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε: "Ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει το θέμα". Αλλά, τόνισε "δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση ως "αντι-περιβαλλοντική" και "αντι-πράσινη".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι τα έργα που γίνονται στην πλατεία Ταξίμ αυτή τη στιγμή και προκάλεσαν τις αντιδράσεις δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκευή εμπορικού κέντρου ή την ανακατασκευή στρατώνα που βρισκόταν εκεί.

"Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί ένταση στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι κόβονται δέντρα", είπε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ η Συρία κάλεσε τον Ερντογάν να παραιτηθεί.

Το σχέδιο πολεοδομικής ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της νεοτερικής Κωνσταντινούπολης έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αλλά και φήμες ότι κρύβει άλλες διαστάσεις όπως την κατασκευή τεμένους. Σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο αφορά τη διευθέτηση των κυκλοφοριακών αξόνων, ενώ για την ανακατασκευή του στρατώνα, είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν μουσείο της πόλεως, και όχι μόνο ως εμπορικό κέντρο, όπως είχε μέχρι τώρα συζητηθεί.

"Το έθνος πρέπει να δει τα παιχνίδια που παίζουν ορισμένοι κύκλοι σε βάρος της χώρας μας" ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός συνδέοντας την εκδήλωση της διαμαρτυρίας με τις μεγάλες ανακατατάξεις που γίνονται στην χώρα και την περιοχή. " Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου λειτουργεί πλήρως το κοινοβουλευτικό σύστημα. Κάθε άλλη μέθοδος πέραν των εκλογών είναι αντιδημοκρατική. Δεν εννοώ ότι η κυβέρνηση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει, αλλά όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να πιέζει την μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία", είπε.

Οποίος έχει πρόβλημα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης μπορεί να το εκφράσει με τις επιλογές τους τις εκλογές πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι κάθε απόπειρα να αλλάξει η κυβέρνηση εκτός των εκλογών είναι παράνομη και αντιδημοκρατική.

Δεκάδες άτομα έχουν τραυματισθεί στις διαδηλώσεις που άρχισαν ως διαμαρτυρία για υπερβολική αντίδραση της αστυνομίας σε όσους ήθελαν να καταλάβουν τον χώρο που γίνονταν τα έργα στην πλατεία του Ταξίμ.

Οι "λευκοί Τούρκοι" στην Πλατεία

"Το αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου ξεκινά περισσότερο από την αύξηση τον τελευταίο καιρό των δεσμών μεταξύ θρησκείας και πολιτικής, από τις επεμβάσεις που γίνονται στον τρόπο ζωής ενός μέρους του πληθυσμού, και την αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα ορισμένων κοινωνικών ομάδων", λέει ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Ζαμάν" Γιαβούζ Μπαϊντάρ. "Όλη η προσοχή εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα έχουν στο μέλλον της Τουρκίας οι Κούρδοι" τονίζει ο ίδιος, που θεωρεί ότι η αγωνία αυτή αυξάνει τον εκνευρισμό του πλήθους των διαδηλωτών.

"Πρόκειται για τη διαμαρτυρία μιας καθόλου ευκαταφρόνητης κοινωνικής ομάδας, μιας από τις σημαντικότερες ψηφίδες που συγκροτούν (κατά την Οθωμανική παράδοση) το τουρκικό σύνολο" προσθέτουν παρατηρητές.

Η ομάδα αυτή που πολλές φορές έχει περιγραφεί και ως "λευκοί Τούρκοι", αποτελούσαν την κυρίαρχη ομάδα στην περίοδο παρακμής της Κεμαλικής Τουρκίας. Διαμαρτύρονται κατά τον τρόπο αυτό γιατί οι πολιτικές τους ηγεσίες - το περίφημο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) έχει εδώ και καιρό χάσει κάθε ικανότητα να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική. Διαμαρτύρονται γιατί χωρίς ικανή πολιτική εκπροσώπηση, καταρρέει η θέση τους στην κοινωνία, Ο τρόπος της ζωής τους προστατεύεται μόνο από την μεγαλοψυχία της νέας κυρίαρχης τάξης (έξ ου και οι παρομοιώσεις του Ερντογάν, με τους Σουλτάνους).

"Το Ταξίμ μας ανήκει", "Η Ιστικλάλ μας ανήκει".. φώναζαν οι νέοι διαδηλωτές σε μια διαμαρτυρία που ξεκίνησε με αντίδραση στην πολεοδομική ανάπλαση της κεντρικής ιστορικής πλατείας του Ταξίμ.

Αυτά μοιάζουν περισσότερο σαν απόδειξη ότι η Τουρκία -μετά την ιστορική συμφωνία με τον ηγέτη του Πε-Κα-Κα Α. Οτζαλάν πέρασε -χωρίς επιστροφή- στην μετα-κουρδική εποχή, προσθέτουν οι ίδιοι παρατηρητές.

Οι διαμαρτυρόμενοι στο Tαξίμ αυτό που εννοούν όταν ρητορικά στηλιτεύει με τη σημερινή δημοκρατία, είναι ότι πρέπει να προστατευθούν από την τυραννία της πλειοψηφίας!

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι ισορροπίες της νέας εποχής χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη δόση θρησκείας (Ισλάμ), μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια (ιδιαίτερα για τα στρώματα που εκφράζονται μέσα από το AKP), αλλά και περισσότερη Δημοκρατία.

Αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όλα τα μέτρα για το οποίο διαμαρτύρονται, την πολεοδομική ανάπλαση, μέχρι τους κανόνες για την πώληση του αλκοόλ, είναι προϊόν της νόμιμης έκφρασης της θέλησης της πλειοψηφίας.

Κάποιος όμως πρέπει να προστατεύσει τις πολλές ιδιαίτερες ταυτότητες που συνυπάρχουν σε μια μεγάλη Πολιτεία, από τον οδοστρωτήρα της πλειοψηφίας. Και αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει -όπως έχουν τα πράγματα σήμερα- είναι μόνο η μεγαλοψυχία του μεγάλου νικητή!

Η συνεχιζόμενη κουρδική εξέγερση και το ΠΚΚ νομιμοποιούσε τους αυταρχικούς μηχανισμούς που στήριζαν την εξουσία της ομάδας που σήμερα διαμαρτύρεται.

Τώρα που το κουρδικό είναι πλέον ιστορία, (ο Οτζαλάν έχει προσχωρήσει σε νέες αντιλήψεις για εθνικό κράτος και τον εθνικισμό) η προστασία και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων κάθε κοινωνικής ομάδας εξασφαλίζεται μόνο από την εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Εξασφαλίζεται μόνο από το Νέο Σύνταγμα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η διαμαρτυρία του Ταξίμ μπορεί εύκολα έτσι να ενταχθεί στην στρατηγική Ερντογάν. Η διαμαρτυρία κάνει ότι δεν μπόρεσε να κάνει η ηγεσία του CHP: Να διαπραγματευθεί ένα κοινά αποδεκτό σημείο ισορροπίας, συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία του νέου Συντάγματος, αντί να περιορίζεται σε μια καταγγελτική και αρνητική αποχή.

Η δήλωση των διαδηλωτών

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των διαδηλωτών.

"ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η Δημοκρατία στην Τουρκία σας χρειάζεται!

Μετά από μία σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες με σκοπό τη διάσωση μίας περιοχής πρασίνου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, η Τουρκική αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και μηχανήματα εκτόξευσης νερού, στοχεύοντας κατευθείαν στα πρόσωπα και σώματα τους. Δεκάδες διαδηλωτές νοσηλεύονται ενώ η πρόσβαση στο πάρκο έχει αποκλειστεί, χωρίς καμία νομική βάση. Τα τούρκικα ΜΜΕ, τα οποία είτε ελέγχονται κατευθείαν από την κυβέρνηση, είτε έχουν επαγγελματικές και πολιτικές σχέσεις με αυτήν, αρνούνται να καλύψουν τα γεγονότα. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν επίσης αποκλείσει τη ροή πληροφοριών.

Παρακαλώ μοιραστείτε αυτό το μήνυμα για να λάβει γνώση ο κόσμος για το αστυνομοκρατούμενο κράτος που δημιουργήθηκε από το AKP του Ταγίπ Ερντογάν, σε μια χώρα η οποία συχνά θεωρείται μοντέλο για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκική δημοκρατία αναμένει τη βοήθειά σας. Σας ευχαριστούμε!"

Στην πλατεία και ο "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής"

Στην πλατεία πορεύονται απλοί πολίτες και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο πρωταγωνιστής της προβαλλόμενης και στην Ελλάδα πρωταγωνιστής της γνωστής σειράς "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής", Χαλίτ Εργκέντς.

Μέχρι και ο Μπρους Γουίλις εξέφρασε από τις ΗΠΑ μέσω twitter τη συμπαράστασή του για τους διαδηλωτές. Μέσω κοινωνικών μέσων μεταδίδονται συνεχώς πληροφορίες και σχόλια. Διάφορα καταστήματα και καφετέριες στην γειτονική περιοχή του Πέρα έχουν ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο που διαθέτουν. Χτες το βράδυ ματαιώθηκαν διάφορες εκπομπές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, αφού οι καλεσμένοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ.

Ο αυθορμητισμός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι ματαιώνει τη συγκέντρωσή του που είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα να γίνει στην πλατεία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης και ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταξίμ.

Η συγκυρία δεν ήταν και η πιο ευνοϊκή για την κυβέρνηση, αφού το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργηθεί μια αρνητική συσσώρευση σε τμήμα της κοινής γνώμης με το νέο νόμο που θεσμοθετεί νέους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, με το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και με μια σειρά άλλα ζητήματα που προκαλούν την αντίδραση όσων δεν συμφωνούν με τον τρόπο ζωής που πρεσβεύει το κυβερνητικό κόμμα.

Το κενό που αφήνει η αντιπολίτευση, δυσκόλευε το έργο της κυβέρνησης...

Παρατηρητές και σχολιαστές στα media της Τουρκίας αναφέρουν ότι η συμφωνία στο νέο Σύνταγμα ο ακρογωνιαίος λίθος του νέου οικοδομήματος, δεν θα στηρίζεται στη απεριόριστη (και άρα ανεξέλεγκτη) εξουσία αναπαράγοντας το αυτοκρατορικό πρότυπο (που κυριαρχεί στην ΠΟΛΗ για 1700 περίπου χρόνια !) , αλλά θα περιγράφει μία περισσότερο αποκεντρωμένη, Δημοκρατική Πολιτεία, οργανώνοντας ένα λειτουργικό μωσαϊκό , μέσα στο οποίο γίνονται σεβαστές δευτερεύουσες τοπικές. εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές η πορεία αυτή δεν είναι εγγυημένη, αλλά η ελπίδα και η δυνατότητα να οδηγηθεί εκεί η Τουρκία , κυρίως μέσα τις ηγετικές ικανότητες του Ερντογάν, είναι μεγάλες.

500 τραυματίες

Η χτεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού από τις πέντε το πρωί η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Τραυματίστηκαν δώδεκα άτομα, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας κάνει λόγο για περίπου 500 τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν χτες δύο βουλευτές. Μία διαδηλώτρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κεφάλι, ενώ ένα άτομο έχασε ένα μάτι του, από πλαστική σφαίρα.

Δίχως να υπάρχει επίσημη αναφορά, πέρα από τα δακρυγόνα, προβάλλεται από τους διαδηλωτές ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα χιλιάδες κόσμου άρχισαν να πορεύονται, ακόμη και από την ασιατική Κωνσταντινούπολη, περνώντας πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου, για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Δείτε φωτογραφίες από την πλατεία.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο της ανάπλασης και υπογράμμισε ότι η διαμαρτυρία "ενώ έχει ξεκινήσει για λόγους περιβαλλοντικούς, έχει πάρει μορφή ιδεολογική". "Ποιος είναι ο συνομιλητής μου" αναρωτήθηκε ο Ερντογάν. Ωστόσο αυτό που εδώ και πέντε μέρες οδηγεί τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Ταξίμ είναι η αυθόρμητη διαμαρτυρία για τον κίνδυνο να καταστραφεί το πάρκο της πλατείας. Χαρακτηριστικό της διαμαρτυρίας είναι το γεγονός ότι βασικό μέσω επικοινωνίας είναι τα λεγόμενα κοινωνικά μέσα.