Σε αποστολή για τους Τσερνάεφ ο Αμερικανός πράκτορας που συνελήφθη στη Μόσχα

Πληροφορίες για τους αδελφούς Τσαρνάεφ, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τις επιθέσεις στη Βοστόνη των ΗΠΑ την 15η Απριλίου, συνέλεγε ο Αμερικανός πράκτορας που συνελήφθη τα ξημερώματα της Τρίτης στη Μόσχα από τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το σημερινό  φύλλο της εφημερίδα Kommersant, ο Ράιαν Φογκλ, τρίτος γραμματέας της διεύθυνσης πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα, προσπαθούσε να αποκτήσει προσωπικές επαφές με έναν Ρώσο πράκτορα στον Καύκασο, όπου ζει η οικογένεια των αδελφών Τσαρνάεφ.

“Οι Αμερικανοί έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραμονή την περασμένη χρονιά του μεγαλύτερου αδελφού στο Νταγκεστάν, όπου είχε συναντηθεί με αντάρτες και επέλεξε τον δρόμο του τζιχάντ”, του ιερού πολέμου, γράφει η εφημερίδα.

Οι Αμερικανοί πιθανώς “κράτησαν τους αριθμούς των τηλεφώνων των ανθρώπων της FSB που τους συνόδευαν κι ήθελαν να δημιουργήσουν προσωπικές επαφές, καθώς η επίσημη ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι πάντα ταχεία και αποτελεσματική” αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης -και φερόμενος ως πράκτορας της CIA- συνελήφθη και κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο,  διότι προσπαθούσε να στρατολογήσει ένα στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η Κομερσάντ έγραψε ότι η αμοιβή που προσφέρθηκε στον Ρωσό πράκτορα  ήταν 1 εκατ. δολάρια. 

“Οι Αμερικανοί είχαν ανάγκη κάποιον πράκτορα της ρωσικής αντιτρομοκρατικής στον Καύκασο. Μετά την επίσκεψή τους στην Μαχατσκάλα, είχαν συνειδητοποιήσει πως οι αδελφοί (Τσαρνάεφ) μπορεί να είχαν οπαδούς”, ανέφερε το δημοσίευμα της Κομερσάντ.

 Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Μακφόλ μετέβη και παρέμεινε για περίπου 30 λεπτά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως του επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκανε κανένα σχόλιο για το συμβάν ενω, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ, εκτίμησε ότι το επεισόδιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να επηρεάσει τις ευρύτερες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ή τα σχέδια για μια κοινή ρωσοαμερικανική σύνοδο για την κρίση στη Συρία.