Κινηματογραφική σύλληψη Αμερικανού κατασκόπου στη Μόσχα

Σαν χολιγουντιανό σενάριο  μοιάζει η είδηση της σύλληψης Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB -τη ρωσική αντικατασκοπία, διάδοχο της KGΒ- οι αρχές  συνέλαβαν επ' αυτοφώρω έναν Αμερικανό υπήκοο, καθώς προσπαθούσε να στρατολογήσει έναν αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών πείθοντάς τον να γίνει πράκτορας της CIA . 

Ο Ράιαν Φογκλ, τρίτος γραμματέας της διεύθυνσης πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα, συνελήφθη κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ μετέφερε “ειδικό τεχνικό εξοπλισμό”, μια μεταμφίεση, ένα μεγάλο ποσό χρημάτων σε μετρητά και οδηγίες για την στρατολόγηση του προσώπου-στόχου του. Ο διπλωμάτης φέρεται να ήταν έτοιμος να
προσφέρει 100.000 ευρώ στον άνθρωπο που ήθελε να στρατολογήσει, εν όψει μιας "μακρόχρονης συνεργασίας".

 

Η FSB ανέφερε ότι “ο πράκτορας της CIA Ράιαν Κ. Φογκλ,  συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και οδηγήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία μετά τις αναγκαίες διαδικασίες”, ενώ ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Φογκλ πεσμένο στο έδαφος μετά τη σύλληψή του, φορώντας μια ξανθή περούκα (φωτ). 

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Μακφόλ για την υπόθεση, ο οποίος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη του Φογκλ .

Η συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι διπλωμάτες, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία, να απελαύνονται ή να ανακαλούνται. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "κηρύσσει τον Ρ.Φλογκ ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και απαιτεί  την ταχύτερη δυνατή αναχώρησή του στην πατρίδα".

Η είδηση δόθηκε στην δημοσιότητα σε μια άκρως ακατάλληλη στιγμή, αφού σε μερικές ημέρες στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, με στόχο να αναθερμανθούν οι ψύχρες σχέσεις ανάμεσα στην αμερικανική και τη ρωσική κυβέρνηση και να υπάρξει πρόοδος σε μια προσπάθεια να προσέλθουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η σύλληψη του Αμερικανού διπλωμάτη- και η υπέρ-προβολή της από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης - παραπέμπει στην εποχή του ψυχρού πολέμου κι απειλεί να ακυρώσει τις προσπάθειες Μόσχας και Ουάσινγκτον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.