Ρωσία: Καλείται να δώσει εξηγήσεις ο Αμερικανός πρεσβευτής

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ, μετά τη σύλληψη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες Αμερικανού διπλωμάτη, ο οποίος ήταν πράκτορας της CIA.

Κατά την άφιξή του στο υπουργείο Εξωτερικών, στο κέντρο της Μόσχας, έξω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι, ο Αμερικανός πρεσβευτής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Μάικλ ΜακΦόλ θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αμερικανός πρεσβευτής απάντησε με ένα λακωνικό "όχι" στις ερωτήσεις σχετικά με το αν επιβεβαιώνει, διαψεύδει ή πώς σχολιάζει το περιστατικό.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη "του πράκτορα της CIA Ράιαν Κ. Φόγκλ, ο οποίος εργαζόταν υπό την κάλυψη της θέσης του τρίτου γραμματέα του πολιτικού τμήματος της πρεσβείας" των ΗΠΑ, καθώς επιχειρούσε να στρατολογήσει πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσόν.

Επειτα από την ανάκριση στις εγκαταστάσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο αμερικανός διπλωμάτης παραδόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία. Στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον χαρακτήρισε "personna non grata" και απαίτησε την απομάκρυνσή του "το συντομότερο δυνατόν".

Ας μείνει το θέμα εδώ λέει η Ρωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πάντως  ότι το περιστατικό ενδέχεται να παρεμποδίσει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά δεν απείλησε να λάβει νέα μέτρα μετά το αίτημα για απομάκρυνση του διπλωμάτη που κατηγορείται ότι επιχείρησε να στρατολογήσει ένα μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

"( Η απόπειρα στρατολόγησης ρώσου πράκτορα) δεν επηρεάζει την μελλοντική διαδικασία ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ και της εξέλιξης των σχέσεών μας σε ένα νέο επίπεδο", δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στην υπόθεση και, όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, απέφυγε να χρησιμοποιήσει εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με την κράτηση το βράδυ της Δευτέρας και το αίτημα για απομάκρυνση του Ράιαν Φογκλ, τρίτου γραμματέα της διεύθυνσης πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα.
Το περιστατικό σημειώνεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον και η Μόσχα προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης.
Το Ρόιτερς επισημαίνει ακόμη ότι αμφότερες οι χώρες δείχνουν να μην επιθυμούν να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η υπόθεση.