Πολιτική αβεβαιότητα στη Βουλγαρία, μετά τις εκλογές

Αντιμέτωπος με την προοπτική παράδοσης της εντολής κυβέρνησης είναι ο νικητής των εκλογών και επικεφαλής του GERB,  Μπόικο Μπορίσοφ (φωτ). Tο έργο σχηματισμού νέας κυβέρνησης γίνεται όλο και δυσκολότερο καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται να συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό που, τον περασμένο Φεβρουάριο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την λαϊκή δυσφορία.

Μετά τους Σοσιαλιστές και το ξεκάθαρο "όχι" στην συγκυβέρνηση, τόσο το "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" καθώς και το εθνικιστικό "Άτακα" αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον νικητή των εκλογών.

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Σοσιαλιστές μπορούν να βρουν πολλά κοινά σημεία προσέγγισης με τις θέσεις του "Ατάκα" αναφορικά με τις πολιτικές επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων στη Βουλγαρία, με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και με τα αντιμονοπωλιακά μέτρα.

 Στο μεταξύ, οι περισσότερες πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία "βλέπουν" ως πιθανότερη προοπτική για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στο άμεσο μέλλον, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από το "Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα" και το "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", με την ανοχή - τουλάχιστον- του "Ατάκα" στη βάση ενός κοινού προγράμματος.

 Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, από τα οποία θα φανεί αν το δεύτερο και το τρίτο κόμμα συγκεντρώνουν στη νέα Βουλή έστω και οριακή αυτοδυναμία (121 έδρες σε σύνολο 240).

 Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι οι πιθανότητες του GERB να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μειοψηφίας είναι περιορισμένες, καθώς το κόμμα του κ. Μπορίσοφ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 100 έδρες.

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το GERB, με ποσοστό 30,71%.

   Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται ο αριστερός "Συνασπισμός για τη Βουλγαρία", με ηγετική δύναμη το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 27,02%.

Τρίτο, με 10,59%, είναι το φιλελεύθερο "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" και τΤέταρτο κόμμα είναι το εθνικιστικό "Ατάκα", με 7,38%.