Βουλγαρία: Ξανασχηματίζουν οριακά κυβέρνηση οι κεντροδεξιοί

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB, του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μπορίσοφ (αριστερά στην φωτογραφία ψηφίζει),  προηγείται στις σημερινές εκλογές στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls,  αλλά είναι μακριά από την αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

To GERB συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 31% και 97 από τις 240 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εταιριών, και οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 25 ως 27% και 85 έδρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εταιριών BBSS Gallup, Alpha Research, Sova Haris κ.α., το εκλογικό αποτέλεσμα για το
μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα κυμαίνεται από 28 ως 30 % και το ποσοστό των σοσιαλιστών είναι 24-26 %.

Στη νέα Βουλή θα μπουν επίσης το φιλελεύθερο "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών"(ΚΔΕ) με 9 με 10 % των
ψήφων και το εθνικιστικό "Ατάκα" με 5-7 %.

Ομόφωνη είναι η εκτίμηση των κύριων πολιτικών δυνάμεων, ότι κατά την διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης υπήρξαν σε μεγάλη κλίμακα κρούσματα εξαγοράς  ψήφων, πίεσης προς τους εκλογείς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που πρόσκεινται στους κυβερνώντες, και άλλες αντιδημοκρατικές και παράνομες πρακτικές.

Όλα αυτά θα εντείνουν και άλλο την άνευ προηγουμένου πολιτική απομόνωση του GERB, σύμφωνα με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

"Το GERB μπορεί να κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε για πάντα την εξουσία. Από σήμερα η Βουλγαρία έγινε και πάλι ελεύθερη χώρα". Με αυτόν τον τρόπο ανέλυσε το προγνωστικό εκλογικό αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος του έγκυρου οργανισμού BBSS”Gallup” Αντρέι Ράιτσεφ, επικαλούμενος την άρνηση των πολιτικών δυνάμεων που μπαίνουν σίγουρα στη νέα Βουλή να έχουν οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία με το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα.

Οι δυσκολίες του νικητή, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και "ο μεγάλος χαμένος των εκλογών", θα γίνονται όλο και πιο αισθητές όσο θα βγαίνουν στο φως τα αποτελέσματα από τις έρευνες της εισαγγελίας για πιθανές παρανομίες υψηλά ιστάμενων στελεχών του GERB, δήλωσε η βουλευτής των Σοσιαλιστών Μάγια Μανόλοβα στο κανάλι BTV.