Νέα “αιτία πολέμου” στη Μέση Ανατολή

Σε μια κλωστή φαίνεται ότι κρέμονται πλέον οι εύθραυστες σχέσεις Δαμασκού και Τελ Αβίβ μετά την τελευταία αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε Συριακό έδαφος, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους ότι ο εμφύλιος στην Συρία μπορεί πλέον να μετατραπεί σε γενική σύρραξη στην Ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επίθεση των ισραηλινών πυραύλων είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Δαμασκό που σύμφωνα με το Τελ Αβίβ στέγαζαν πυραύλους με τους οποίους το Ιράν έχει προμηθεύσει την Χεζμπολάχ. Μάλιστα, στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 Σύροι στρατιώτες και αγνοούνται περίπου 100, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Δαμασκός χαρακτήρισε την επιδρομή "casus belli" και προειδοποίησε ανοιχτά με αντίποινα το Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε για συμμαχία με τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ. Την ίδια ώρα, το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen , που συνδέεται με την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ, μετέδωσε ότι η συριακή κυβέρνηση έδωσε εντολή στις μυστικές παλαιστινιακές ομάδες στα Υψώματα του Γκολάν να αναλάβουν δράση εναντίον του Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε επίσης ότι οι συριακοί πύραυλοι στοχεύουν πλέον στο Ισραήλ και σε περίπτωση οποιασδήποτε επόμενης παραβίασης της κυριαρχίας της Συρίας, η Δαμασκός θα εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιμένει στην ανησυχία του ότι υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς οπλικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας προς την οργάνωση Χεζμπολάχ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της χώρας να προστατεύεται.

Τεχεράνη: Δεν υπήρχαν ιρανικά όπλα στη Συρία - Στήριξη στον Άσαντ

Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο, το Ιράν διέψευσε σήμερα πως οι αποθήκες όπλων τις οποίες έπληξε το Ισραήλ στη Συρία περιείχαν ιρανικά όπλα.

Η ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης, Sepahnews.com, δημοσιοποίησε δήλωση του στρατηγού Μασούντ Τζαζαγερί, και υποδιοικητή του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος  "απέρριψε την προπαγάνδα δυτικών και ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι στόχος των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ ήταν αποθήκες ιρανικών όπλων", με προορισμό την λιβανική Χεζμπολάχ.

   "Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από ιρανικά όπλα και αυτού του είδους οι δηλώσεις αποτελούν μέρος της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου" εναντίον της Συρίας.

   Από την πλευρά του, ο ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αχμαντ Βαχιντί κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να προχωρεί σε τέτοιου είδους επιθέσεις "διότι θα υπάρξουν σοβαρά γεγονότα στην περιοχή και οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα είναι οι νικητές".    Ο ίδιος υπογράμμισε πως "το συριακό καθεστώς θα δώσει σίγουρα κάποια στιγμή την κατάλληλη απάντηση στο σιωνιστικό καθεστώς".

Εν τω μεταξύ στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας και Ισραήλ – Λιβάνου υπάρχει κινητικότητα. Το Ισραήλ έχει μεταφέρει στρατεύμετα στα βόρεια σύνορά του ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη δύο αντιπυραυλικών συστημάτων.

Μπροστά στα τελευταία γεγονότα, ο  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, προειδοποίησε κατά μιας κλιμάκωσης στην ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές “να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων”.

Αντίθετα, με χθεσινές δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός- και ορκισμένος αντίπαλος της Δαμασκού- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έριξε λάδι στη φωτιά αποκαλώντας τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ "σφαγέα" και "δολοφόνο" του λαού του, ο οποίος "θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα.

Νέες ισχυρές ενδείξεις για χρήση χημικών αερίων

Την ίδια ώρα, εκθέσεις ερευνητών του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι αντάρτες στη Συρία έχουν κάνει χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν σε τρεις επιθέσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, τα οποία απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου,

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται ότι ευθύνονται για τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι και σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό τον Μάρτιο και μία ακόμα στη Χομς τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Ωστόσο, η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην σύγκρουση. "Κατά συνέπεια, μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς", προστίθεται σε ανακοίνωση της επιτροπής αυτής.

Όμως και οι ΗΠΑ διατηρούν πολλές επιφυλάξεις όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η αντιπολίτευση έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεΐ μάλιστα να δηλώνει αντίθετα ότι "θεωρούμε άκρως πιθανό οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στη Συρία να έχει γίνει από το καθεστώς".

Ο Κάρνεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει αν το Ισραήλ ανέλαβε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας το Σαββατοκύριακο, αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στο ενδεχόμενο να πέσουν όπλα σε λάθος χέρια. "Το Ισραήλ βεβαίως έχει το δικαίωμα να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ σύγχρονα όπλα και αυτή είναι μια ανησυχία που έχει το Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό. Το ενδεχόμενο αυτό είναι απειλή για το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να ενεργήσει για να εγγυθεί την κυριαρχία του", τόνισε ο αμερικανός εκπρόσωπος.