Συναγερμός στη Μ. Ανατολή μετά το νέο ισραηλινό πλήγμα στη Συρία

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Δαμασκό της Συρίας από ισραηλινούς πυραύλους που είχαν ως στόχο ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο, πλήγμα που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πηγή δυτικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η επίθεση είχε στόχο τους πυραύλους με τους οποίους το Ιράν έχει προμηθεύσει την Χεζμπολάχ. “Η επίθεση τη νύχτα, όπως και η προηγούμενη, είχε στόχο τους πυραύλους Φάτεχ-110 που μεταφέρονται από το Ιράν στην Χεζμπολάχ", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τους News York Times το κτίριο φρουρούσαν μέλη της σιιτικής οργάνωσης κι επίλεκτα μέλη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Η Δαμασκός από την πλευρά της χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιδρομές "κήρυξη πολέμου" . Σε συνέντευξή του στο CNN,  ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ δήλωσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. 

“Η Συρία θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο” προειδοποίησε παράλληλα ο Σύρος υφυπουργός.

Την ίδια ώρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση "έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ" ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να προφυλάσσεται έναντι της οποιασδήποτε απόπειρας να εξοπλιστεί η Χεζμπολά.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας-έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ- για προληπτικούς λόγους.

"Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις", σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως επρόκειτο για επέμβαση του Ισραήλ που "είχε στόχο ιρανικούς πυραύλους που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ".

Η επίθεση αυτή έρχεται μόλις δύο 24ωρα μετά την επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας σε κτίριο όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ και είναι η τρίτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιείται φέτος στο συριακό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία δείχνει "τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη" στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "δράσει άμεσα" για να τις σταματήσει.Οι επιδρομές αυτές συνιστούν "ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους", δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου.