Τσετσένοι οι απαγωγείς των Μητροπολιτών Χαλεπίου

"Τσετσένοι τζιχαντιστές" φαίνεται ότι ευθύνονται για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλο και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ, οι οποίοι απήχθησαν χθες καθώς επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο. 

Σύμφωνα με την επισκοπή της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, μια ένοπλη ομάδα Τσετσένων σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και απήγαγε τους Μητροπολίτες, στο χωριό Κάφαρ Ντάελ στην επαρχία του Χαλεπίου. 

Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην καταονοσμαστεί, δήλωσε ότι οι απαγωγείς ανάγκασαν τον οδηγό και τον ίδιο τον μάρτυρα , να βγουν από το αυτοκίνητο. “Μιλούσαν  αραβικά και έδειχναν ξένοι. Είπαν ότι ήταν τζιχαντιστές Τσετσένοι", διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Επίσης, ο οδηγός του αυτοκινήτου δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, την ώρα που οι απαγωγείς έφευγαν με τους Μητροπολίτες. Νεκρός από τα πυρά των ανταρτών είναι και ο διάκονος του Ελληνορθόδοξου

Ο Μητροπολίτης της Συρορθόδοξης Εκκλησίας Γιοχάνα Ιμπραχίμ "πραγματοποιούσε μια ανθρωπιστική αποστολή για την απελευθέρωση δύο ιερέων που είχαν απαχθεί πριν από δύο μήνες" και είχε μεταβεί στην τουρκική μεθόριο έπειτα από πληροφορίες για την παρουσία τους εκεί. Ταυτοχρόνως συνόδευε πίσω στο Χαλέπι τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη κ. Παύλο, ο οποίος βρισκόταν στην μεθόριο.

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με τους Μητροπολίτες ή με τους απαγωγείς τους. Κάνουμε
ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους απελευθερώσουν", καταλήγει η επισκοπή  στην ανακοίνωσή της.

Η χθεσινή απαγωγή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη χριστιανική κοινότητα στο Χαλέπι και σε όλη τη Συρία. Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολλοί Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τελευταίους έξι μήνες, καθώς φοβούνται την άνοδο των ισλαμικών ομάδων. Μάλιστα , η απαγωγή των Μητροπολιτών τους  είναι για αυτούς άλλο ένα σημάδι της επιδείνωσης της κατάστασης.

Πολλοί εξέχοντες Μουσουλμάνοι κληρικοί -σουνίτες και σιίτες- έχουν σκοτωθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου από αντίπαλες Θρησκευτικές ομάδες, αλλά οι δύο Μητροπολίτες  είναι οι πιο ανώτεροι εκκλησιαστικοί ηγέτες που πέφτουν θύματα της εμφύλιας σύγκρουσης.