Τουρκία: Διπλωματικό “φάουλ” του Κέρι για την Γάζα

“Διπλωματικά λανθασμένη” χαρακτήρισε σήμερα τη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, με την οποία προέτρεψε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γάζα, ο Οαντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπουλέντ Αρίντς.

“Η δήλωση του κυρίου Κέρι από διπλωματικής απόψεως είναι αμφισβητήσιμη, λανθασμένη και ανακριβής. Μόνον η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει πότε και πού θα ταξιδεύσει ο πρωθυπουργός, ή κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αρίντς.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην Τουρκία , ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι “συμβούλεψε” χθες τον Τούρκο πρωθυπουργό να αναβάλλει στην επίσκεψη στα Παλαιστινιακά εδάφη καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν " η στιγμή είναι πραγματικά κρίσιμη και θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε για πιο ευνοϊκές συνθήκες".

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πάντως την πρόθεσή του να μεταβεί στο τέλος Μαΐου στη Γάζα, όπου ασκεί την εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, μετά από μια προγραμματισμένη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Μαΐου. Όμως η Φατάχ, το κίνημα του Αμπάς, επέκρινε το σχέδιο αυτό λέγοντας ότι ενισχύει τη διαίρεση μεταξύ των Παλαιστινίων.

Επιπλέον, ο Τζον Κέρι κάλεσε την Άγκυρα να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης- η οποία έχει κλείσει εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια από τις τουρκικές αρχές.