Να ανοίξει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητά ο Κέρι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έχει κλείσει εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια από τις τουρκικές αρχές.

"Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου", δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών για την κρίση στη Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συζητήσε ο κ. Κέρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι. "Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια ,έχουμε θετική πρόοδο στην συμπεριφορά της κυβερνήσεώς μας έναντι του Πατριαρχείου μας και γενικότερα έναντι των μειονοτήτων και περιμένουμε ασφαλώς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μας, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αποτελεί μεγάλη ανάγκη για το Πατριαρχείο μας, για το παρόν και το μέλλον του", σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην αρχή της συνάντησής του. "Δε διαθέτουμε τη δυνατότητα να έχουμε καλά εκπαιδευμένους νέους και δεν έχουμε άλλα μέσα εκτός από αυτή την Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1844 και δυστυχώς έκλεισε το 1971 και παρά τις προσπάθειες μας, η κυβέρνηση δεν την άνοιξε ξανά μέχρι σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του πρωθυπουργού Ερντογάν", πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Μεγάλη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του αμέσως μετά. "Για μένα είναι ένα μεγάλο προνόμιο η συνάντησή μου με αυτόν τον προστάτη των δικαιωμάτων των ανθρώπων να ασκούν ελεύθερα την θρησκεία τους και να προωθεί την διαθρησκειακή κατανόηση. Είναι γνωστός περιβαλλοντολόγος και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το δικό μας Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης", είπε ο κ. Κέρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνέστησε ακόμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθυστερήσει την επίσκεψη που ελπίζει να πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα στη Λωρίδα της Γάζας.

"Είπαμε στον πρωθυπουργό ότι θα ήταν καλύτερα να καθυστερήσει την επίσκεψη αυτή", δήλωσε ο Κέρι. "Πιστεύουμε ότι η στιγμή είναι πραγματικά κρίσιμη, πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε για πιο ευνοϊκές συνθήκες", σημείωσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε πάντως την πρόθεσή του να μεταβεί στο τέλος Μαΐου στη Γάζα, όπου ασκεί την εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, μετά από μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Μαΐου. Όμως η Φατάχ, το κίνημα του Αμπάς, επέκρινε το σχέδιο αυτό λέγοντας ότι ενισχύει τη διαίρεση μεταξύ των Παλαιστινίων.

Αναφερόμενος στους Παλαιστινίους, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα βρει έναν καλό διάδοχο του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ. "Μιλήσαμε για τη διαδοχή του Φαγιάντ, και ο κ. Αμπάς κατανοεί τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα βρει το κατάλληλο πρόσωπο για το αξίωμα αυτό", τόνισε, ενώ σημείωσε ότι "ο Φαγιάντ είναι προσωπικός φίλος, μια μεγάλη δύναμη για την ανάπτυξη των Παλαιστινίων. Λυπούμαστε που τον βλέπουμε να αποσύρεται".

 

Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, συζητήσε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζών Κέρι, που επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα το Φανάρι.«Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια ,έχουμε θετική πρόοδο στην συμπεριφορά της Κυβερνήσεώς μας έναντι του Πατριαρχείου μας και γενικότερα έναντι των μειονοτήτων και περιμένουμε ασφαλώς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μας, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης , η οποία αποτελεί μεγάλη ανάγκη για το Πατριαρχείο μας, για το παρόν και το μέλλον του», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην αρχή της συνάντησής του. «Δεν διαθέτουμε τη δυνατότητα να έχουμε καλά εκπαιδευμένους νέους και δεν έχουμε άλλα μέσα εκτός από αυτή την Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1844 και δυστυχώς έκλεισε το 1971 και παρά τις προσπάθειες μας,η Κυβέρνησή δεν την άνοιξε ξανά μέχρι σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του Πρωθυπουργού Ερντογάν», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.Μεγάλη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του αμέσως μετά.

«Για μένα είναι ένα μεγάλο προνόμιο η συνάντησή μου με αυτόν τον προστάτη των δικαιωμάτων των ανθρώπων να ασκούν ελεύθερα την θρησκεία τους και να προωθεί την διαθρησκειακή κατανόηση».«Είναι γνωστός περιβαλλοντολόγος και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το δικό μας Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης», είπε ο κ. Κέρι.Στην συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που διήρκησε περίπου σαρανταπέντε λεπτά, παρέστησαν ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης, Ευάγγελος, ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου, Αρχιμ.Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο διάκονος Νήφων Τσιμαλής, ο 'Αρχων Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου Παντελεήμων Βίγκας, εκλεγμένος εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στο Δ.Σ. της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων , ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην 'Αγκυρα κ.Ριτσιαρντόνε, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη καθώς και συνεργάτες του κ.Κέρι.Στην παρέμβασή του, κατά την συνάντηση, ο κ.Παντελεήμων Βίγκας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για τα βήματα που έγιναν στην αποκατάσταση δικαιωμάτων των μειονοτικών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν και με την ισότητα των ευκαιριών ώστε οι μειονότητες να μπορέσουν να ακολουθήσουν με την ίδια δυναμική το σύνολο της κοινωνίας.Αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ξεναγήθηκε στις Αυλές της Μεγάλης Εκκλησίας όπου έδειξε έντονο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την ιστορία του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.