Πακιστάν: Δικαστήριο “μπλόκαρε” την συμμετοχή του Μουσάραφ στις εκλογές

Δικαστήριο απαγόρευσε σήμερε τη συμμετοχή του πρώην προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, στις εκλογές του Μαΐου στο Πακιστάν.

Ο κύριος αντίπαλος του Μουσάραφ στην Σιτράλ, ο μουλάς Άμπντουλ Άκμπαρ Σιτράλι του ισλαμιστικού κόμματος Τζαμαάτ ελ Ισλάμι, είχε απαιτήσει να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Μουσάραφ για την παραβίαση του Συντάγματος στην οποία είχε προβεί όταν είχε καταλάβει  με πραξικόπημα την εξουσία το 1999, διότι "επέτρεψε την εισβολή στο Αφγανιστάν που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες" το 2001 , αλλά και διότι επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το 2007.

Ο Π.Μουσάραφ είχε επιχειρήσει να κατέβει υποψήφιος στην περιοχή Τσιτράλ στα βορειο-δυτικά της χώρας. Νωρίτερα, η απόπειρά του να είναι υποψήφιος σε τρεις άλλες θέσεις απέτυχε.

Ο συνήγορος του Π.Μουσάραφ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή προσβολή προς "μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα διεθνώς" και  ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα, πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Πεσαβάρ του βοεριοδυτικού Πακιστάν. Καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε πλήθος ποι παρακολουθούσετην πολιτική συγκέντρωση βετεράνων πολιτικών του Εθνικού Κόμματος του Αγουάμι (ANP),  σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας 50.

Εκπρόσωπος των πακιστανών Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν απειλήσει ανοικτά το ANP με χτύπημα πριν τις εκλογές, ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της οργάνωσης.

Πολλοί εκ των 50 τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές στο πρακτορείο Reuters.