Επέστρεψε στο Πακιστάν ο Μουσάραφ

Από την Κυριακή βρίσκεται στο Πακιστάν ο πρώην πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, μετά από πέντε χρόνια εξορίας.

Τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί, δεν του επέτρεψαν να χαιρετήσει τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο. Παρόλα αυτά, πρόλαβε να πεί δυο λόγια στα περίπου χίλια άτομα που τον περίμεναν.“Που είναι το Πακιστάν που άφησα; θέλω να ξαναφτιάξω τη χώρα μου” είπε ο Μουσάραφ φτάνοντας στο Καράτσι.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος είπα θαρραλέα ότι “δεν φοβάται κανέναν, μόνο τον Αλλάχ” απατώντας έτσι στις απειλές των Ταλιμπάν, που ανακοίνωσαν μέσω βίντεο ότι είναι έτοιμοι να το σκοτώσουν μόλις επιστρέψει στη χώρα  και “να τον στείλουν στην κόλαση”. 

Ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 έως το 2008, οπότε αποχώρησε και ζούσε εξόριστος ανάμεσα σε Ντουμπάι και Λονδίνο. Μπήκε στο στόχαστρο των Ταλιμπάν, όταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, συντάχθηκε με τις ΗΠΑ ενάντια στην τρομοκρατία και εξαπέλυσε εκστρατεία κατά των ενόπλων οργανώσεων.

Μετά τη δήλωση για επιστροφή στο Πακιστάν και για τη συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές στις 11 Μαΐου, 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του στρατού σε φυλετική ζώνη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Ο καμικάζι έπεσε με παγιδευμένο φορτηγό πάνω σε οδόφραγμα του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν, προπύργιο των πακιστανών Ταλιμπάν και των συμμάχων τους της Αλ-Κάιντα.

Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός και πρόεδρος του Πακιστάν - ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999 και απομακρύνθηκε από αυτήν το 2008- επέστρεψε την Κυριακή στη χώρα του, μετά από πέντε χρόνια εξορίας.

 Ο Μουσάραφ είχε επανειλημμένως ανακοινώσει την επιστροφή του στη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά πάντα άλλαζε γνώμη, από το φόβο ότι θα συλληφθεί, καθώς εμπλέκεται στις δολοφονίες του αυτονομιστή ηγέτη του Μπαλουτσιστάν Μπούγκτι Ακμπάρ το 2006, της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, καθώς και την παράνομη αποπομπή δικαστών το 2007. 

Η δικαιοσύνη του Πακιστάν άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή του , εγγυώμενη στον Μουσάραφ ότι θα παραμείνει ελεύθερος, με την καταβολή εγγύησης μετά την άφιξή του στη χώρα.