Ιστορική επιστροφή του Μουσάραφ στο Πακιστάν

Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός και πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ- ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999 και απομακρύνθηκε από αυτήν το 2008-  δήλωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει την Κυριακή στη χώρα του, μετά από πέντε χρόνια εξορίας.

Η δικαιοσύνη του Πακιστάν άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή του ,  εγγυώμενη στον Μουσάραφ ότι θα παραμείνει ελεύθερος,  με την καταβολή εγγύησης μετά την άφιξή του στη χώρα.

Ο Μουσάραφ είχε επανειλημμένως ανακοινώσει την επιστροφή του στη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά πάντα άλλαζε γνώμη, από το φόβο ότι θα συλληφθεί κατά την άφιξή του εκεί.

Εγκατέλειψε την εξουσία και τη χώρα το 2008 αφότου υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη δικαιοσύνη, η οποία τον κατηγόρησε για τρεις υποθέσεις: τις δολοφονίες του αυτονομιστή ηγέτη του Μπαλουτσιστάν Μπούγκτι Ακμπάρ το 2006, της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, καθώς και την παράνομη αποπομπή δικαστών το 2007.

Εν όψει της επιστροφής του, η κόρη του, Αϊλά Ράζα κατέθεσε εγγύηση  300.000 ρουπίων (2.360 ευρώ)σε δικαστήριο στο Καράτσι, για να παραμείνει προσωρινά ελεύθερος.

Αυτά τα τρία εντάλματα σύλληψης δεν εμποδίζουν τον Μπουσάραφ να είναι υποψήφιος  στις γενικές εκλογές της 11ης Μαΐου, όπου έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος .

Οι εκλογές  θεωρούνται ιστορικές για το Πακιστάν καθώς, η πολιτική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μια πλήρη θητεία πέντε ετών,  για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της χώρας,  που έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλα πραξικοπήματα.