Καταστροφικός σεισμός 7.8 ρίχτερ στα σύνορα Ιράν-Πακιστάν

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7.8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έπληξε το Ιράν στις 13:44 της Τρίτης. Ο εγκέλαδος χτύπησε στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού κέντρου γεωλογικών ερευνών. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν πολύ ρηχό, περίπου στα 15 χιλιόμετρα. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές πέρα από την περιοχή του Κόλπου μέχρι και το Νέο Δελχί και το Κατάρ.

Τουλάχιστον 40 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, Ιρανός αξιωματούχος εκτιμά ότι, θα υπάρχουν εκατοντάδες θύματα, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που πλήττει τη χώρα εδώ και 40 χρόνια. 

Η κατασκευάστρια εταιρεία του πυρηνικού εργαστασίου Μπουσέρ αναφέρει πως δεν έχει υποστεί ζημιές. Στις περιοχές του Σιστάν και του Μαλουχιστάν έχει διακοπεί πλήρως η ηλεκτροδότηση αλλά και τα δίκτυα επικοινωνίας ενώ σωστικά συνεργεία βρίσκονται στην περιοχή.

Δεκάδες νεκροί και στο Πακιστάν

Από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο γειτονικό Ιράν, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και στο νοτιοδυτικό Πακιστάν . Ανάμεσα τους τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν το πλινθόκτιστο σπίτι στο οποίο διέμεναν κατέρρευσε στην περιοχή Παντζγκούρ στην πακιστανική επαρχία Μπαλουτσιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περιοχή.

"Μέχρι στιγμής 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί στην Μάσκελ", δήλωσε ο Σάιφουρ Ρέχμαν, αξιωματούχος της Επαρχιακής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών στην Κουέτα του Πακιστάν και  πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για να φτάσουν στις χειρότερα πληγείσες από τον σεισμό ζώνες της περιοχής Ουασούκ του Μπαλουτσιστάν.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στις μοναρχίες του Κόλπου, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου οι κάτοικοι βγήκαν από τα πολυώροφα κτίρια με κατοικίες και με γραφεία. Μετά τον σεισμό εκκενώθηκαν κτίρια που φιλοξενούν εταιρείες στο οικονομικό κέντρο του Ντουμπάι και στο Media City, όπως και από τις πολυκατοικίες μπροστά από την θάλασσα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Κουβέιτ, κυρίως στις παραλιακές ζώνες, στο Μπαχρέιν όπου εκκενώθηκαν τα κτίρια στο οικονομικό κέντρο της Μανάμα, στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας και στο Ομάν, σύμφωνα με κατοίκους.