Φονικός σεισμός 6,3 ρίχτερ στο Ιράν

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε το μεσημέρι 89 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Μπουσέρ του Ιράν, όπου είναι εγκατεστημένο το μόνο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών USGS.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, από τον σεισμό έχουν αναφερθεί εως τώρα τουλάχιστον 32 νεκροί και 800 τραυματίες και , σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στις πόλεις και τα χωριά γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί.

Τις περισσότερες ζημιές υπέστη η πόλη Κάκι. Επίσης καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς οι πόλεις Χορμούντζ και Κενγκάν, όπου συνολικά διαμένουν πάνω από 60.000 άτομα.

Οι Αρχές της πληγείσας από τον σεισμό επαρχίας του Μπουσέρ κήρυξαν τριήμερο πένθος για τα θύματα, αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν στα 10 χλμ., ενώ έγινε αισθητός ως το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν μέσα στην επόμενη ώρα.

Σύμφωνα με τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρία του ηλεκτροπαραγωγικό εργοστασίου  Atomstroyexport,"ο σεισμός δεν επηρέασε σε τίποτε την ομαλή λειτουργία του αντιδραστήρα, το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι εντελώς εντός των φυσιολογικών ορίων".

Χώρες του Κόλπου και δυτικοί ειδικοί έχουν εκφράσει αρκετές φορές ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στην
Μπουσέρ, το οποίο έχει ανεγερθεί σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Το  Ιράν απορρίπτει τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός είναι ασφαλής.

Τον Αύγουστο του 2012 πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι από σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην πόλη Ταμπρίζ.