Ελπίδες για ειρήνη μεταξυ Σουδάν – Νοτίου Σουδάν

Την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν και την επανέναρξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ανακοίνωσε ο σουδανός πρόεδρος Ομάρ Χασάν Αλ Μπασίρ την Παρασκευή, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, μετά την απόσχιση του νότου και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους το 2011, με δημοψήφισμα.

"Η επίσκεψη δείχνει την έναρξη της συνεργασίας μας, η οποία βασίζεται στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών", σημείωσε ο  Μπασίρ, μιλώντας στην Τζούμπα.

"Ήρθα στη Τζούμπα, επειδή τώρα έχουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να κάνουμε ειρήνη” τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κίιρ, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση όλων των διαφορών, οι οποίες απομένουν μεταξύ των δύο αφρικανικών γειτονικών χωρών.

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 Σουδανοί διέφυγαν στο Τσαντ την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε φυλές στην περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν.

Ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Συνολικά 74.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Τσαντ τους τελευταίους δύο μήνες.

"Άνθρωποι φτάνουν τραυματισμένοι και μας λένε ότι τα σπίτια τους καταστράφηκαν, ότι τα χωριά τους κάηκαν και ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν", δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας , Μελίσα Φλέμινγκ.

Συγκρούσεις μαίνονται στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ του Σουδάν από το 2003, όταν αντάρτες που δεν είναι Άραβες
πήραν τα όπλα κατά της υπό τους Άραβες κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για την πολιτική και την οικονομική περιθωριοποίηση της περιοχής.