Ανέβασε το επίπεδο συναγερμού η Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού της  στη “ζωτική απειλή" εν μέσω ενδείξεων ότι ο Βορράς ετοιμάζεται για μια πυραυλική δοκιμή.

Τουλάχιστον ένας βαλλιστικός πύραυλος , βεληνεκούς περίπου 3.000 χιλιομέτρων, είναι γεμάτος και έτοιμος για εκτόξευση , σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Η εκτόξευση θα μπορούσε να συμβεί "ανά πάσα στιγμή ", δήλωσε  ο υπουργός Εξωτερικών  της Νότιας Κορέας ,Yun Byung-se, στο κοινοβούλιο.

Η αστυνομία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας και ενίσχυσε την προστασία 770 εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του μετρό και των πρεσβειών. Επίσης ζήτησε από τους κατοίκους να πληροφορούν για οποιαδήποτε ύποπτα πρόσωπα ή αντικείμενα.

Πολεμοχαρείς απειλές της Βόρειας Κορέας εκτοξεύονται συνεχώς κατά της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Οι υποψίες ότι η Βόρεια Κορέα θα πράξει εν μέρει τις απειλές της είναι το γεγονός ότι πλησιάζουν  δύο σημαντικές επέτειοι , που ίσως οδηγήσουν το καθεστώς να κάνει επίδειξη δύναμης η Πιονγιανγκ, “λόγω της ημέρας” .

Το Σάββατο συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ημέρα που είχε αναλάβει τα ηνία της Βόρειας Κορέας ο μακαρίτης πλέον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού δικτάτορα. Τη Δευτέρα θα γιόρταζε τα γενέθλιά του αν ζούσε ο παππούς του Κιμ Ιλ Σουνγκ. 

Ήδη στην Πιονγιάνγκ έχουν αρχίσει οι μαζικές, μεγαλοπρεπείς και ογκώδεις τελετές κομουνιστικής αισθητικής (φωτ), με τον λαό να ορκίζεται πίστη στο καθεστώς.

Η Νότια Κορέα από το 2006 αναπτύσσει δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, στο οποίο χρησιμοποιούνται πύραυλοι Patriot . Το  σύστημα  αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2013,όπως  μετέδωσε σήμερα Τετάρτη το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Renhap, επικαλούμενο πηγή στη στρατιωτική διοίκηση.

Οι απειλές της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκαν τον τελευταίο μήνα, μετά τις  σκληρές νέες κυρώσεις που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη χώρα, εξαιτίας της τρίτης πυρηνικής δοκιμή της.