Βόρεια Κορέα: Ρώσικη ρουλέτα με την Κίνα

Ποιός είναι ο πραγματικός στόχος του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας; Παίζει απλά και μόνο ένα παιγνίδι chicken για να οδηγήσει τους εχθρούς του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πάρει ένα πακέτο βοήθειας; Στο σημερινό φύλλο της η βρετανική Guardian δίνει μια επιπλέον οπτική για τη μεγάλη κρίση των ημερών.

Το κλείσιμο της βιομηχανικής ζώνης Καεσόνγκ από την Πιονγιανγκ -το διπλωματικό οχυρό των δύο χωρών- θεωρείται το ισχυρότερο “πλήγμα” που θα μπορούσε να επιφέρει η Βόρεια Κορέα στη Σεούλ. Ωστόσο στη Νότια Κορέα, παρά τις πολεμικές απειλές των γειτόνων και μια μικρή ανησυχία, η ζωή κυλά σχετικά ήρεμα και οι κάτοικοι περιμένουν απλά να περάσει η καταιγίδα. Ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, είναι η συνέχιση της διπλωματίας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τις ΗΠΑ. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο.

Η Ιαπωνία δε θέλει να ρισκάρει, δείχνοντας αδιαφορία στο παιχνίδι εντυπώσεων του Κιμ Γιουνγκ Ουν. Ανέπτυξε πυραύλους στο κέντρο του Τόκιο και περιμένει. Άλλωστε, ακολουθούν δύο σημαντικές επέτειοι για την Βόρεια Κορέα, που ίσως οδηγήσουν το καθεστώς να κάνει πράξη κάποιες από τις απειλές του, προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης η Πιονγιανγκ, “λόγω της ημέρας” .

Το Σάββατο συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ημέρα που είχε αναλάβει τα ηνία της Βόρειας Κορέας ο μακαρίτης πλέον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού δικτάτορα. Τη Δευτέρα θα γιόρταζε τα γενέθλιά του αν ζούσε ο παππούς του Κιμ Ιλ Σουνγκ. 

Το ίδιο δεν ισχύει στην Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο, για τους οποίους αυτή η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να  πάει χαμένη. Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, σε  ομιλία του την Κυριακή, προειδοποίησε έμμεσα τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ρίξει την περιοχή στο χάος.

Οι δηλώσεις αυτές  δεν θα πρέπει να  παρερμηνευτούν. Η Κίνα δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση σχετικά με την “προστασία” που παρέχει στη Βόρεια Κορέα , αλλά θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει τα “εργαλεία”  που χρησιμοποιεί απέναντι στην Πιονγιάνγκ , προκειμένου για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.

Η Κίνα, ο μοναδικός διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος της απομονωμένης χώρας για τις διαπραγματεύσεις με την Δύση. Ακόμα και αυτή, όμως, δείχνει να χάνει την υπομονή της με τον 28χρονο Βορειοκορεάτη.

Έτσι, αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν παίζει ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, τότε σε αυτό παίζεται η σχέση του με το Πεκίνο, το οποίο χρειαζόταν και θα χρειαστεί στο μέλλον.