Βόρεια Κορέα: Η Δυναστεία που έγινε… θρησκεία

Ποια  είναι η δέκατη πιο ευρέως διαδεδομένη θρησκεία στον κόσμο; Σύμφωνα με www.adherents.com, μία ιστοσελίδα που συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την πίστη από πολλές πηγές, η θέση ανήκει στη Ζούτσε (Juche), την εθνική ιδεολογία της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει 19 εκατομμύρια οπαδούς. 

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της ιστοσελίδας, "από κοινωνιολογική άποψη, είναι σαφώς μια θρησκεία".  

Η Ζούτσε (Juche) – αν και έχει πολιτική βάση -  είναι προφανώς περισσότερο θρησκευτικού χαρακτήρα αφού οι ηγέτες του κράτους κατά παράδοση λατρεύονται έως θεοί. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κοινωνιολογική ιδιοφυΐα για να δει ότι η λατρεία του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ - ο οποίος κυβέρνησε 1994 - 2011 και του γιου του και διαδόχου Κιμ Γιονγκ Ιλ,  έχει πολλά “θρησκευτικά”  χαρακτηριστικά παρόμοια με τα καθιερωμένα δόγματα. 

Πορτραίτα της δυναστείας των Κιμ βρίσκονται σε κάθε σπίτι και δημόσιο κτίριο της Βόρειας Κορέας ενώ αποφθέγματα και φράσεις τους χρησιμοποιούνται καθημερινά , με τον τρόπο που και ο Χριστιανισμός διαπέρασε την καθημερινή ζωή στη μεσαιωνική Ευρώπη ή Βυζάντιο.

Ο ιδρυτής του κράτους παρουσιάζεται ως  θεός, και ο διάδοχός του ως “ο γιος του θεού”, ένα μοντέλο που μοιάζει να προέρχεται από την χριστιανική θεολογία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα βιβλία της Βόρειας Κορέας, η γέννηση του Κιμ Γιονγκ Ιλ προβλέφθηκε  από ένα χελιδόνι και σηματοδοτήθηκε από θεϊκά σημάδια, όπως ένα διπλό ουράνιο τόξο και ένα λαμπρό αστέρι.

“Είναι μια θρησκεία. Έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πεποιθήσεων, ιερούς τόπους, συγκεκριμένα έθιμα και εκτοπίζει άλλες θρησκείες." λέει ο Thomas J Belke, ένας Αμερικανός προτεστάντης θεολόγος ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την Juche.

Η λατρεία των Κιμ είναι μόνο ένα μέρος του “σχεδίου” της  Juche, της οποίας η βασική αρχή είναι η αυτοδυναμία: Η ιδέα ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή και, ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσει την οικονομική και στρατιωτική αυτάρκεια, έτσι ώστε να επιβιώσει. Αλλά προφανώς τα δύο πράγματα είναι σχετικά: Όσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για το έθνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη της για έναν υπερφυσικό προστάτη.

Και ο άνθρωπος που θα σώσει το έθνος από την καταστροφή, ο ηγέτης του κράτους,  δεν μπορεί παρά να είναι τουλάχιστον... ημίθεος. Και ο λαός οφείλει να δείχνει τη λατρεία και την άκριτη πίστη στο πρόσωπο του με μαζικές εκδηλώσεις χαράς η λύπης, υποκλίσεις, μετάνοιες και επιβλητικές τελετές . Όπως συμβαίνει με την λατρεία κάθε θεού.