Χάρη στον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Τιμοσένκο, Γιούρι Λουτσένκο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χορήγησε σήμερα χάρη στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο, πιστό σύμμαχο της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία, σε μια κίνηση που φαίνεται πως έχει στόχο να κατευνάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος δεν έκανε καμιά κίνηση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της ίδιας της αρχηγού της αντιπολίτευσης.

"Ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπέγραψε το διάταγμα για τη χορήγηση προεδρικής χάρης σε έξι καταδικασμένους, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γεόργι Φιλιπτσούκ", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η δημοσίευση  του διατάγματος γίνεται μερικές ημέρες αφού το εφετείο είχε διατηρήσει την ποινή τετραετούς φυλάκισης που έχει επιβληθεί στον Λουτσένκο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τη σύλληψή του, το Δεκέμβριο 2010. Παρόλα αυτά, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το όνομα της Τιμοσένκο η οποία, σύμφωνα με τους παρατηρητές, κινδυνεύει να μείνει καιρό στη φυλακή. 

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε χαιρέτισε σήμερα τη χάρη που δόθηκε στην Ουκρανία από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο, πιστό σύμμαχο της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

"Επιτέλους", έγραψε ο Φίλε στο λογαριασμό του στο Twitter. "Χαιρετίζω ζωηρά την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να χορηγήσει χάρη στον Λουτσένκο. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ένα βήμα σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η επιλεκτική δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Οι καταδίκες της Τιμοσένκο -η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας- και του Λουτσένκο, οι
οποίες επικρίθηκαν ανοικτά από τη Δύση, βρίσκονται στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ.