Β. Κορέα: Διώξτε τους διπλωμάτες, ακολουθεί “πραγματική σύγκρουση”

Η διπλωματία δεν είναι και πολύ επιθυμητή στη Βόρεια Κορέα. Η ένταση στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και οι Βορειοκορεάτες δε θέλουν να πάρουν την ευθύνη διπλωματικού επεισοδίου και με άλλη, τρίτη, χώρα.

Για το λόγο αυτό εξέδωσαν προειδοποιητική εγκύκλιο, την οποία κοινοποίησαν στις πρεσβείες, με την οποία τις συμβούλευσαν να προτείνουν στους διπλωμάτες τους να εγκαταλέιψουν τα εδάφη της.

Οι εκκλήσεις έγιναν με το άλλοθι της μεγάλης έντασης στην περιοχή, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαγγελίες του υπουργείου της χώρας για "αναπόφευκτη κανονική σύγκρουση", σύμφωνα με το Reuters.

Η μεταφορά δύο βορειοκορεατικών πυραύλων στα ανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, θεωρείται πολύ σημαντικός παράγοντας για την όξυνση του ήδη τεταμένου κλίματος.

Οι Βορειοκορεάτες από την πλευρά τους μιλούν για "αυξανόμενη απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες", αν και υπάρχουν σύμβουλοι του "σκληροπυρηνικού" προέδρου, οι οποίοι, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, τον προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη επίθεση κατά των ΗΠΑ "θα ήταν αυτοκτονική κίνηση".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε, εξάλλου, ότι "οι ΗΠΑ δε θα εκπλαγούν αν η Βόρεια Κορέα παρακούσει τις εκκλήσεις και πραγματοποιήσει νέα δοκιμή με πυραύλους".

Από την άλλη, όσο ο κλοιός προς τη Βόρεια Κορέα σφίγγει, οι Γερμανοί δεν αλλάζουν στάση και παραμένουν αμετακίνητοι.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως, "σε αυτό το στάδιο", η πρεσβεία του στη Βόρεια Κορέα μπορεί να παραμείνει ανοιχτή. Διευκρίνισε πάντως πως η ασφάλειά της επανεκτιμάται διαρκώς.

"Η ασφάλεια της γερμανικής πρεσβείας και η έκθεσή της σε κίνδυνο βρίσκονται υπό συνεχή εκτίμηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ενημερώνεται διαρκώς. Σε αυτό το στάδιο, η πρεσβεία μπορεί να λειτουργήσει στη Βόρεια Κορέα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο.

"Όσον αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας, υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα με τους άλλους ξένους εταίρους, οι οποίοι έχουν επίσης πρεσβείες στη Βόρεια Κορέα", πρόσθεσε.

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις η Βόρεια Κορέα - Δε φεύγουν, πάντως, οι διπλωμάτες

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, διέταξε το στρατό της χώρας να αυξήσει την παραγωγή κανονιών, ανέφερε ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ από την Πιονγκγιάνγκ.

Το ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε από την ελεγχόμενη από το κράτος Κορεατική Κεντρική Τηλεόραση, έδειξε τον Κιμ να λέει σε εργάτες της αμυντικής βιομηχανίας στις 17 Μαρτίου πως ο εχθρός προετοιμάζεται για πόλεμο και να τονίζει την ανάγκη για πιο "αξιόπιστο" πυροβολικό.

"Από τη στιγμή που θα ξεσπάσει ο πόλεμος, θα πρέπει να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές τοποθεσίες-κλειδιά του εχθρού και κυβερνητικούς θεσμούς με ένα γρήγορο και ξαφνικό χτύπημα", φέρεται να δήλωσε ο Κιμ σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του από το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

"Θα πρέπει απολύτως να εγγυηθούμε την ποιότητα του κανονιών και των βλημάτων μας για να διασφαλίσουμε μια γρήγορη προληπτική επίθεση στους εχθρούς μας", είπε.

Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε την Παρασκευή (χθες) τις ξένες πρεσβείες ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους σε περίπτωση σύρραξης και τις κάλεσε να σκεφθούν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους.

Ωστόσο οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να αποσύρουν αμέσως το προσωπικό τους από την Πιονγκγιάνγκ. Και ορισμένες εκτίμησαν πως η πίεση των βορειοκορεατικών αρχών είναι ένα στρατήγημα για να αυξηθεί η διεθνής ανησυχία γύρω από την κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Κορέα (Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Βουλγαρία) συναντήθηκαν σήμερα στο τέλος της ημέρας στην Πιονγκγιάνγκ για να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών πολλών από αυτές τις επτά χώρες αρνήθηκαν στη συνέχεια να σχολιάσουν τη συνάντηση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους σε μία συνάντηση για τη Βόρεια Κορέα των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ η οποία αναμένεται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, να διεξαχθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στη Νότια Κορέα, κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, εκτίμησε πως οι ξένοι διπλωμάτες πρόκειται να αγνοήσουν το μήνυμα της Πιονγκγιάνγκ.

"Η πλειονότητα των ξένων κυβερνήσεων θεωρούν το βορειοκορεατικό μήνυμα ως μέσο αναμόχλευσης της έντασης στη βορειοκορεατική χερσόνησο", δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος υπό το κάλυμμα της ανωνυμίας.

Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη σκέπτονται την εκκένωση. Τα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα "παραμένουν δεσμευμένα στην ανθρωπιστική εργασία τους και στην εργασία για την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε ο Μάρτιν Νεζίρσκι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, η πρόσβαση στο δια-κορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ παρέμεινε αδύνατη σήμερα, καθώς η Βόρεια Κορέα αρνείται από την Τετάρτη την είσοδο στις εγκαταστάσεις των Νοτιοκορεατών που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να εργαστούν. Πολλά νοτιοκορεατικά φορτηγά που έχουν επιφορτιστεί με τον ανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

Έπειτα από την αναχώρηση 92 νοτιοκορεατών εργαζομένων στο συγκρότημα παραμένουν ακόμη 516 νοτιοκορεάτες υπήκοοι, ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.