Κλείνει κάθε δίοδος επικοινωνίας για Σεούλ – Πιονγκγιάνγκ

Η υψηλή συμβολική σημασία, που είχε η διακορεατική βιομηχανική μονάδα της Καεσόνγκ, καταρρέει και μαζί – όπως φαίνεται - κάθε γέφυρα επικοινωνίας και πιθανής συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και η κορεατική χερσόνησος είναι ίσως πιο διχασμένη από ποτέ.

Αν και πολλοί βλέπουν πίσω από τις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ μια προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ Ουν να εδραιωθεί και να πάρει το στρατό με το μέρος του, γεγονός είναι πως τα όπλα έχουν απασφαλίσει και οι δύο χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα, βρίσκονται επί ποδός... πολέμου.

Απαγόρευση εισόδου στην Καεσόνγκ, διαψεύδει η Σεούλ

Την Πέμπτη το πρωί, η Βόρεια Κορέα εμπόδισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τους εργαζόμενους από τη Νότια Κορέα να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές.

Περίπου 40 αυτοκίνητα, που περίμεναν τη σχετική άδεια για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω, όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι η διέλευση των συνόρων απαγορεύεται. Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα, που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.

Το καθεστώς εξακολουθεί να μην ανακοινώνει για πόσο σχεδιάζει να εφαρμόσει την απαγόρευση.

Η Σεούλ από πλευράς της διαψεύδει τις αναφορές νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης ότι η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε την αποχώρηση των εργαζομένων.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, αρμόδιο για τις σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, ανέφερε ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

“Δεν υπήρξε καμία απαίτηση, η οποία να αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να απομακρυνθούν από το βιομηχανικό πάρκο έως τις 10 Απριλίου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap”, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Η αναφορά του πρακτορείου βασίστηκε σε μια παρανόηση από σχετική ανακοίνωση των αρχών της Βόρειας Κορέας, εξήγησε το αρμόδιο νοτιοκορεάτικο υπουργείο.

Σύμφωνα με την επίσημη Σεούλ, η παρανόηση προκλήθηκε από το αίτημα της Πιονγκγιανγκ να ζητήσει μια λίστα των εργαζομένων, που σχεδιάζουν να φύγουν από το συγκρότημα έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πράσινο φως για χρήση πυρηνικών στο βορειοκορεατικό στρατό

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε για ακόμη μια φορά τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις απειλές, που εξαπολύει το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιανγκ κατά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Πιονγκγιανγκ έχει αυξήσει τις τελευταίες ώρες την πολεμική ρητορική της. Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έλαβε την τελική έγκριση για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πληγμάτων με πυρηνικά όπλα.