Δεκάδες νεκροί από την θρησκευτική βία στη Μιανμάρ

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μελών της εθνότητας των βουδιστών ραχίν και των μουσουλμάνων ροχίνγκιας - που μαίνονται εδώ και πολλούς μήνες στη δυτική Μιανμάρ (Βιρμανία) αναζωπυρώθηκαν την τελευταία εβδομάδα , με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 40 άτομα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών  μαρτύρων, βουδιστές επιτίθενται στις κατοικίες των μουσουλμάνων και τα τζαμιά ενώ πλέον, οι ταραχές έχουν ξεφύγει από την περιφέρεια και   πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

Όπως τονίζει η βιρμανική αστυνομία, οι μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορούν να επιβληθούν στους ταραχοποιούς και η  αμερικανική Πρεσβεία συνέστησε  στους πολίτες της να αποφεύγουν τις επισκέψεις στις “μουσουλμανικές” περιοχές. 

Από τις 20 Μαρτίου εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 12 χιλιάδες μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την οργή του βουδιστών. 

Η πλειονότητα των κατοίκων, το 89% περίπου, είναι βουδιστές. Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 4% χριστιανών και ένα ανάλογο ποσοστό μουσουλμάνων, ενώ πολλές φυλές, κυρίως στις ορεινές περιοχές, είναι οπαδοί διάφορων τοπικών ανιμιστικών θρησκειών. 

Η κυβέρνηση της Βιρμανίας, θεωρεί τους 800.000 Ροχίνγκυας παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τους  αρνείται την χορήγηση υπηκοότητας. Το Μπανγκλαντές, αρνείται το καθεστώς του πρόσφυγα από το 1992.