“Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χημικά όπλα”

Χρήση χημικών όπλων στο Χαλέπι από τους Σύρους αντάρτες κατήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική και επικίνδυνη εξέλιξη.

“Καταγράφηκε χρήση χημικών όπλων από την ένοπλη αντιπολίτευση νωρίς το πρωί της 19ης Μαρτίου στο Χαλέπι” αναφέρει σε έκθεση του το ρωσικό υπουργείο.

Νωρίτερα καθεστώς και αντιπολίτευση είχαν αλληλοκατηγορηθεί για επίθεση με χημικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Χαλεπίου που επικαλείται το Reuters, στην πόλη υπάρχει μια έντονη οσμή χλωρίνης στην ατμόσφαιρα.

“Είδα κυρίως γυναίκες και παιδιά. Είπαν ότι οι άνθρωποι πάθαιναν ασφυξία στους δρόμους και ο αέρας μύριζε έντονα χλωρίνη” αναφέρει μάρτυρας στο Reuters. “Ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους και μέσα σε σπίτια”, πρόσθεσε ο ίδιος τηλεφωνικά, αφού επισκέφθηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Χαλέπι και το νοσοκομείο αλ Ρατζάα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους, υποστηρίζοντας με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε πως αυτή είχε στόχο μια θέση στην Χαν αλ Άσαλ, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να διακριβώσει εάν η γόμωση περιείχε χημικούς παράγοντες. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για 16 στρατιώτες και 10 πολίτες νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός της συριακής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει ότι δεν σχεδιάζει να αρχίσει διάλογο με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Διαβεβαιώνουμε τον ένδοξο συριακό λαό ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με το καθεστώς του Άσαντ” είπε ο ίδιος ο Γασάν Χίτο κατά την πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του.