Ισραήλ: Ακόμα ψάχνει “συνεργάτες” ο Νετανιάχου

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους πιθανούς κύριους εταίρους μίας ενδεχόμενης συμμαχίας κι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να ανακοινωθεί μια συμφωνία έως αύριο, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετανιάχου από χθες ξεκίνησε τον νέο γύρο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να παρουσιασθεί λίγες ημέρες πριν από την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός -και πρόεδρος του δεξιού κόμματος Λικούντ- συνεχίζει αδιάκοπα τις συνομιλίες με τον Γιαΐρ Λαπίντ του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (που κατετάγη δεύτερο στις εκλογές του Ιανουαρίου, με 19 βουλευτές) και τον Νεφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία (από τους ουσιαστικούς νικητές των εκλογών, με 12 βουλευτές).

Στις διαβουλεύσεις συμμετέχει επίσης ο πρώην ΥΠΕΞ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, του οποίου το εθνικιστικό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτένου είχε καταρτίσει κοινό ψηφοδέλτιο με το Λικούντ.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ο Γιαΐρ Λαπίντ επιμένει να του παραχωρηθεί το υπουργείο Παιδείας, για το οποίο ο Νετανιάχου προόριζε τον στενό του συνεργάτη Γκίντεον Σάαρ.

Πάντως έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον αριθμό των υπουργών, ο οποίος θα περιορισθεί στους 21 —περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού— σε αντίθεση τους 30 της απερχόμενης κυβέρνησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, θα διορισθούν οκτώ υφυπουργοί.

Ο Νετανιάχου εξασφάλισε νέα παράταση από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες για να περαιώσει τις διαπραγματεύσεις πριν από τις 16 Μαρτίου—εάν δεν έχει προκύψει κυβέρνηση ως τότε, θα δοθεί διερευνητική εντολή σε κάποιον άλλον υποψήφιο.